ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – АЕЦ “Томари” – първи и втори блок ще бъдат обследвани за рестартиране

10.03.2013

 

«Hokkaido Electric Power Co.» планира да извърши пълно изваждане на ядреното гориво от активната зона (АЗ) на реакторите на първи и втори енергоблок на АЕЦ “Томари” за цялостна инспекция на реактора и горивото с цел да се определи готовността за възобновяване на работата, съобщиха от компанията на 5 март.

АЗ на реакторите PWR на всеки от двата енергоблока с електрическа мощност 579 MW съдържа 121 топлоотделящи сборки (касети). Последната презарядка на първи блок е била преди 19 месеца, когато са заменени 28 касети с ЯГ, а на втори блок преди 16 месеца – 30 касети.

АЕЦ “Томари” има три енергоблока. Първите два са в експлоатация от 1988 – 1990 година съответно. Строителството на трети енергоблок с електрическа мощност 912 MW е започнало през 2004 година, а сдаден за промишлена експлоатация през 2009 година. Разработчик на реакторните установки и доставчик на горивото и за трите блока е Mitsubishi.

АЕЦ “Томари” беше последната японска централа спряна през май 2012 година след аварията на АЕЦ “Фукушима”.

Източник: Nuclear.Ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19