ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Калининска АЕЦ: реактора на четвърти енергоблок е изведен на МКУ

11.11.2011

На 8 ноември в 16,40 часа на четвърти енергоблок е завършена операцията по извеждане на реакторната установка на минимално контролирано ниво на мощност (МКУ).

 

Започна управляема верижна реакция: щатните йонизационни камери фиксираха появата на първите неутрони.

 

Излизането на МКУ, или достигането на критично състояние на реактора е една от завършващите операции на етапа на физически пуск на енергоблока, който започна на 20 октомври 2011 година, когато в реактора беше заредена първата касета с ядрено гориво.

 

На 23 октомври зареждането на активната зона завърши, като бяха заредени всичките 163 горивни касети.

 

Калининската АЕЦ е филиал на ОАО “Концерн Росэнергоатом”. Разположена е в северната част на Тверска област в Удомелския район. Централата има три действащи енергоблока с водно-водни енергийни реактори (ВВЕР-1000) с електрическа мощност по 1000MWвсеки. Завършва се строителството на четвърти блок, пуска на който е планиран до края на годината.

 

В състава на ОАО «Концерн Росэнергоатом»  влизат всичките 10 АЕЦ на Русия, които имат статут на филиали на Концерна, а също и предприятия осигуряващи работата на генериращите компании.

 

Като цяло в десетте АЕЦ на Русия се експлоатират 32 енергоблока с инсталирани мощности от 24 242 MW, от тях 16 реактора с вода под налягане – 10 ВВЕР-1000 и 6 ВВЕР-440, 15 канални кипящи реактора – 11 РБМК-1000 и 4 ЕГП-6, 1 реактор на бързи неутрони. Делът на АЕЦ в електроенергийния баланс на Русия е около 17%.

 

ОАО «НИАЭП» е предприятие на Държавната корпорация по атомна енергия “Росатом” и е една от четирите инженерингови компании в руския ядрен отрасъл. Компанията оказва инженерингови услуги за проектиране и построяване на атомни електроцентрали и енергоблокове “до ключ”.

 

Центр общественной информации Калининской АЭС

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари