ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Противниците на АЕЦ Куданкулам в Индия са създали експертна група за проверка на централата

11.11.2011

Активисти на Народното движение против ядрената енергетика в Индия, които са против строящата се по руски проект АЕЦ “Куданкулам”, заявяват, че са създали екип от експерти, който да изучи всички аспекти на проекта за АЕЦ и неговото възможно влияние върху околната среда, съобщава вестник Hindu, основавайки се на активисти на движението.

 

Противниците на ядрената енергетика и сега продължават блокадата на централата, строяща се в южно-индийския щат Тамилнад. Те искат пълно преустановяване на строителството и отменяне на насрочения за края на тази година пуск на централата „Куданкулам“. По-рано централните власти сформираха група от 15 експерти, които да обяснят на обществеността, че централата е безопасна.

 

Народното движение против ядрената енергия в отговор заяви, че създава своя експертна група от 21 човека. “Тази група включва известни учени, инженери, лекари, еколози, представители на средствата за масова информация и юристи, които ще определят тактиката на движението, ще информират обществеността и ще контактуват с правителството на страната, а също и с групата, назначена от федералните власти”, – казва един от лидерите на Народното движение против ядрената енергия Удаякумара пред изданието.

 

Същевременно представители на Йндийската корпорация по ядрена енергия заявяват пред пресата, че разчитат на бързо възобновяване на работата в централата и прекратяване на блокадата.

 

“Отчитайки последните събития на федерално и регионално ниво, ние сме уверени, че ще започнем да работим отново и ще оценим ситуацията в централата”, – казва за журналистите в Тамилнад Директорът на проекта „Куданкулам“ Kasinath Balaji.

 

Той счита, че изпратената от централните власти експертна група може да убеди обществеността на щата Тамилнад, че АЕЦ „Куданкулам“ отговаря на най-високите стандарти за безопасност и ще спомогне да се успокоят страстите.

 

В състава на експертната комисия, създадена в края на октомври по решение на премиера на страната Манмохан Сингх със задачата да обсъди с местните жители всички проблеми, свързани с централата, влизат известни специалисти по ядрена енергетика, радиационна безопасност, утилизация на ядрени отпадъци, онкология, защита на околната среда и дори по рибовъдство.

 

Първите протести против АЕЦ започнаха още през септември. Участниците в тях твърдят, че не са против руските технологии, а против атомната енергетика изобщо, защото я считат за опасна. В състава на недоволните има също и местни рибари, които се опасяват, че в следствие на работата на централата ще се повиши температурата на водата в морето и рибата ще напусне акваторията. В средата на октомври тълпи от демонстранти затвориха пътя, водещ към АЕЦ и всички подходи към нея и оттогава не позволяват на инженерите и строителите да влязат в обекта. На ден се пропускат до 50 души от оперативния и ремонтния персонал.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари