ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Изпитания на трети блок на шведската АЕЦ “Oskarshamn” след модернизацията

10.11.2011

Завършва модернизацията на  АЕЦ “Oskarshamn”. През септември 2004 г. беше приет план за модернизация Oskarshamn-2 , а през 2005 г. и на Oskarshamn-3. 

 

Планът предвиждаше:монтиране на нов блочен трансформатор, нов генератор,нова турбина и въвеждане на нова система за управление и защита на реактора. В допълнение към това и нова система за контрол и управление на  турбината. 

 

Експлоатиращата организация OKG, която е поделение на Е.ОN, реши наред с подобренията подобни на извършените на втори блок да  повиши електрическата мощност на трети блок  от 1200 MW до 1450 MW (бруто).


С цел  да се провери функционирането на блока за работа при различни условия се изпълнява програма за тестване на модернизирания енергоблок Oskarshamn 3.


”Целта е да се потвърди, че ние можем да произвеждаме електроенергия при максимална мощност по време на тази зима”, - казва ръководителя на централата Magnus Antonsson. 

 

 В петък през нощта трети енергоблок е бил спрян, когато е била активирана функцията за защита на генератора, при извършване на изпитанията на пълна мощност съгласно тестовата програма.

 

Изяснена е причината за аварийното спиране. Оказало се е, че настройката на защитата е била неправилна, като е била активирана твърде рано.

 

След корекция и проверка на настройките е започнала работа по рестартирането на блока и след почти два дни престой на блока Oskarshamn-3 е възобновено производството на електроенергия.

Oskarshamn-2 (ел. мощност бруто 661 MW) доставя електроенергия по план, докато Oskarshamn-1 (ел. мощност бруто 487 MW) е временно изведена от експлоатация за коригиращи мероприятия, предприети в резултат на недопустими вибрации в турбинното оборудване. 

АЕЦ «Oskarshamn” има три кипящи ядрени реактора, въведени в експлоатация съответно през 1972, 1975 и 1985 години. Произвежда 10% от електроенергията на Швеция. Разположена е на брега на Балтийско море, на 250 километра на юг от Стокхолм.

 

Tags: ,

One Response to Изпитания на трети блок на шведската АЕЦ “Oskarshamn” след модернизацията

 1. dnt on 10.11.2011 at 22:53

  Самый мощный кипящий реактор мира

  Как сообщил управляющий директор OKG (компании, эксплуатирующей АЭС Oskarshamn), третий энергоблок этой станции вышел на новый максимум тепловой мощности — 1450 МВт (э).
  Таким образом, сегодня это самый мощный кипящий реактор (BWR) в мире.

  Программа модернизации этого реактора стоимостью 313 млн евро, включающая переоборудование реактора и турбин, была принята еще в 2005 году. Мощность блока планировалось увеличить с 1200 до 1450 МВт (э). Разрешение регулирующей организации на опытную эксплуатацию блока в течение года было получено в 2009 г.

  Выход на максимальный уровень в 1450 МВт (э) удалось осуществить на два года позже, чем планировалось, из-за проблем с турбинным оборудованием.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари