ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китайската ядрена енергетика ще възобнови динамичното си развитие през 2012 г.

10.11.2011

Китайската ядрена енергетика напълно ще се възстанови от последствията на аварията в японската АЕЦ “Фукушима” и ще възобнови динамичното си развитие през следващата година, казва ръководителят на Държавното енергийно управление на КНР Чжан Гобао за вестник “Чжунго хегуане бао”.

 

След аварията в японската АЕЦ “Фукушима” на 11 март 2011 г. Държавния съвет на КНР се разпореди да бъде преустановено разглеждането от регулиращите органи на нови проекти за строителство на АЕЦ в страната и възложи проверка на безопасността на всички действащи и строящи се електроцентрали в Китай. Възобновяването на разглеждането на нови проекти за АЕЦ било предвидено за след разработката на нови, по-строги стандарти за безопасност в сферата на ядрената енергетика.

 

Миналата седмица китайските медии съобщиха за подготвянето за публикация в скоро време на 101 технически стандарта в сферата на ядрената енергетика. Тридесет нови стандарта се отнасят непосредствено за откриването на дефекти и избора на материали за производство на оборудване на ядрени енергоблокове.

 

Чжан Гобао отбелязва, че независимо от изключителните мерки за сигурност, ръководството на КНР никога не е мислело да се откаже от развитието на ядрения отрасъл. В частност, премиерът на Държавния съвет Вен Цзябао е изискал да се “реализира стратегия за високоефективно развитие на ядрената енергетика на основата на гарантирана безопасност”.

 

Независимо от това, че поради проверката и преразглеждането на стандартите след аварията във “Фукушима” Китай не е строил нови електроцентрали през тази година, “решимостта на нашата страна да развива ядрената енергетика е непоклатима”, – отбелязва Чжан Гобао.

 

“Като цяло считам, че след март идущата година отношението към ядрената енергетика както вътре в страната, така и в чужбина ще се обърне и отрасъла ще се върне на пътя на развитието”, – отбелязва  Чжан Гобао.

 

За сега КНР продължава да достроява ядрените енергоблокове започнати преди аварията на Фукушима и работи за усвояване на технологиите за производството в страната на реактора от трето поколение АР-1000, производство на американската компания Westinghouse.

 

Чжан Гобао отбелязва също, че развитието на ядрената енергетика в КНР няма алтернативи. Още през 2010 година на Китай се е падало 46% от световното потребление на въглища – 3,2 милиарда тона, като прогнозите са до края на петилетката (2011-2015 г.) потреблението ще достигне до 4 милиарда тона годишно. Такива мащаби на потреблението на въглища ще създадат сериозни ресурсни и екологични проблеми, а възможностите за увеличаване на производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници си остават ограничени.

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари