ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Великобритания – Екзотично гориво ще бъде извозено от Даунри в Селлафилд

03.03.2013

 

Управлението по извеждане от експлоатация на ядрени обекти (NDA) на Великобритания е разпоредило да се изкарат в Селлафилд последните запаси от ядрено гориво, съхранявани на обекта „Даунри“ (Dounreay), пише „World Nuclear News“.

 

 

По този начин ще стане възможно намаляването на нивото на физическа защита на Даунри.

Става дума за горивото, останало като наследство от широко-мащабната изследователска програма на Великобритания, продължила повече от 4 десетилетия.

Този тип гориво се нарича “екзотично”, защото то малко прилича на горивото за серийните енергоблокове, а също така съдържа голямо количество плутоний и високо-обогатен уран (ВОУ). То по никакъв начин не може да се счита за отпадък и изисква усилена охрана.

Изданието напомня, че като цяло на обекта се съхраняват около 100 тона облъчено и свежо ЯГ за установки, които са завършили жизнения си цикъл. От него около 26 тона се причисляват към екзотичното гориво.

В тази сметка влизат около 13 тона облъчени плутониеви топло-отделящи елементи, в които се съдържа до 2 тона плутоний под формата на прахове, метални вставки, таблетки и пръчки.

Освен това, там се съхранява и 1 тон свежо гориво на базата на ВОУ и 12 тона облъчено гориво от реактора на бързи неутрони DFR, който е работил на Даунри от 1959 до 1977 година.

NDA е проучвало два варианта – да остави екзотичното гориво в Даунри, за което са необходими нови здания и запазване на високото ниво на физическа защита, или да го транспортира в Селлафилд, където и без това се съхраняват достатъчно големи количества от делящи се материали.

След разглеждане на всички аргументи и  след консултации с всички заинтересовани страни, NDA обяви решението си – екзотичното гориво да бъде превозено в Селлафилд.

Ще се използва ЖП и морски транспорт, в зависимост от вида на материалите за транспортиране. Общо се планират 30-40 рейса в продължение на 6 години.

Ако всички необходими разрешения бъдат получени, първият транспорт с екзотично гориво ще излезе от Даунри през 2014 или 2015 година.

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари