ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Президентът Махмуд Ахмадиенежад: Иран няма нужда от атомна бомба

10.11.2011

Официален Техеран нарича “небалансирани” и “политически мотивирани” обвиненията за разработване на ядрени оръжия. Президентът на Иран Махмуд Ахмадиенежад в ефира на националната телевизия отхвърли изводите в доклада на МААЕ.

 

“Ние не се нуждаем от атомна бомба. Иранският народ е мъдър. За какво са ни две атомни бомби, щом вие имате 20 хиляди бойни глави? Нашата нация ще строи това, което вие не сте в състояние, това е морал”, – казва президента.

 

МААЕ заяви във вторник, че Иран е извършвал изпитания, които имат отношение към разработването на ядрено оръжие. ЕС изрази безпокойство по този повод. Франция вчера свика Съвета за безопасност на ООН, за да се обсъдят последните санкции срещу Иран. Съветът за безопасност вече прие четири резолюции за санкции на Иран, поради отказа му да прекрати обогатяването на уран, който може да бъде използван за създаване на атомна бомба.

 

Заслужава си да се коментира следното:

 

Как от наличните 71 килограма уран с обогатяване по-малко от 20 % U-235 след половин година в Иран може да се направи ядрена бомба?

 

Със сегашната динамика на обогатяване, ще е необходима още година и половина, за да се натрупа необходимото количество за един боезаряд.

 

Освен това, иранците нямат никакъв опит в изпитанието и разработването на ядрени оръжия. Хипотетичния ядрен боен заряд ще има минимална мощност. Тогава за какъв международен резонанс може да се говори?!

 

Иранският реактор с тежка вода не е въведен в експлоатация и няма как да се произведе оръжеен плутоний в достатъчни количества в идните две години. Тогава защо Израел бърза да плаши с бомбардировки с ядрено оръжие на Ирански обекти?

 

Израел разполага с мощен ядрен потенциал, съвместим с ядрените оръжия на Индия, и със съответните средства за пренасяне и използване на ядрено оръжие, включително балистични ракети. Защо тази тема е табу?

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари