ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Делян Добрев: Настоявам парламента в оставащите му седмици да довърши работата по промените в Закона за енергетиката

27.02.2013

 

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев на заседание на Парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Подкрепяме предложените текстове за промени в Закона за енергетиката, свързани с ДКЕВР. Те са подкрепени и от ДЕВР със становище, което са изпратили до министерството. Само тези текстове обаче не са достатъчни, за да се решат промените. Настоявам НС да довърши своята работа по останалите промени в Закона за енергетиката. Трябва да приемем и допълнителни промени, една от най-важните от които е разделянето на НЕК от ЕСО. Трябва да бъде приет този текст. Ако чакаме нов парламент, ще изгубим поне 6 месеца”, заяви Делян Добрев.

 Според Добрев трябва да има промяна в Закона за приватизация, с които са свързани с проекта „Набуко”. „Трябва да помислим и регламентираме плащанията по зелената добавка. Трябва средствата от зелената добавка да влязат в специален фонд. Това ще реши проблеми на НЕК, който плаща на производители на зелена енергия, без да има реални приходи от тази енергия”, заяви Делян Добрев.

 „Имаме получени предложения от ДКЕВР за законодателни промени, свързани със заводските централи. Предложението е те да бъдат изключени от микса. Заводските централи са отделени в отделни дружества. Друго предложение на ДКЕВР е в срок от една година да се спрат всички плащания към производителите на зелена енергия”, обясни Делян Добрев.

Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1753877

 

Делян Добрев: Има предложение парите от зелена енергия и приходите от квотите за въглероден диоксид да влизат в специален фонд

Има предложение парите от зелена енергия и приходите от квотите за въглероден диоксид, които МОСВ получава, да влизат в специален фонд. Това каза пред журналисти в парламента министърът на икономиката в оставка Делян Добрев след заседанието на икономическата комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „По този начин ние ще имаме повече средства за тази зелена добавка и има вариант дори, ако приходите са повече отколкото общата сума на зелената надбавка, която трябва да получат производителите на ВЕИ централите, да бъде намалена надбавката за зелена енергия. Тя и сега не отива в ЕРП-ата и НЕК, отива в производителите. Тъй като тази надбавка не е достатъчна, ЕРП-ата и НЕК плащат допълнително. В този случай ще има фонд, който ще плаща”, обясни Добрев.

 При добра мобилизация, при оставащите две седмици на парламента могат да бъдат приети тези текстове, смята той.

 На въпрос – какви ще са последствията, ако не бъдат приети законодателни промени за разделянето на НЕК и ЕСО, Делян Добрев заяви: „Ако не бъде направена промяната, ще трябва да бъдат платени данъци в размер на около 20 млн. лв., което ще влоши финансовото състояние на НЕК, а няма смисъл това да става, защото това е сделка, която може да бъде изключена от данъчния ефект и това е становището на Министерството на финансите”.

 На въпрос – дали ще успее да осигури средствата за заема от БНБ „Париба” Добрев заяви: „Да, процедурата предполагам ще стартира до края на тази седмица или до края на следващата седмица”.

 По отношение на предложението на Рамадан Аталай – към МИЕТ да функционира Обществен съвет за цените на електроенергията и водата, Добрев обясни, че и преди в закона е имало подобна разпоредба, но никога със заповед на министър не е бил създаван такъв орган. „Може би този консултативен съвет е добра платформа за дебати”, коментира Добрев.

Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1753950

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари