ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Висока оценка за дейностите по извеждане на ядрени мощности

27.02.2013

Комплексната програма за дейностите, планирани за 2013 г., по извеждане от експлоатация на спрените блокове на българската атомна електроцентрала получи висока оценка от страна на Европейската комисия.

 

На 21 февруари 2013 г. в Люксембург се състоя съвещание на Комитета за подпомагане на извеждането към Европейската комисия.  Срещата се провежда веднъж годишно и има за цел да представи напредъка на Литва, Словакия и България по изпълнение на програмите, свързани с извеждането и финансирани от общността.  В българската делегация бяха включени представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) и на АЕЦ „Козлодуй”.

„Информацията, представена от МИЕТ, за напредъка по извеждането беше посрещнатa категорично положително от членовете на Комитета”, съобщи Ира Стефанова, един от участниците от страна на  ДП РАО по време на срещата. Тя разказа още, че предложението за Комбиниран програмен продукт на Предприятието за дейностите, финансирани от Международен фонд „Козлодуй” за 2013 г., е получило одобрение от участниците в съвещанието.

 „Това е много важна стъпка за нас”, коментира изпълнителният директор на ДП РАО – Дилян Петров, като посочи, че резултатът от съвещанието е ключов етап и базова предпоставка за проектите, които се договарят с Асамблеята на донорите на Международен фонд „Козлодуй”. Той подчерта още, че в пакета планирани дейности са включени и мероприятията по изграждане на Националното  хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци – важен приоритет в процеса по извеждане от експлоатация.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19