ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


AREVA: РЕАКТОРИТЕ EPR ЗА АЕЦ “ТЕМЕЛИН” ЩЕ СА ПО-ИКОНОМИЧНИ

09.11.2011

Двата реактора EPR-1650 с обща мощност 3,3MW, предлагани от AREVA за избор на проект за втория етап на АЕЦ “Темелин”, ще са икономически по-изгодни, в сравнение с ядрените блокове с по-малка мощност, заявява Том Епон – директор на AREVA за централна и източна Европа.

Според него, оборудването на два енергоблока с реактори EPR има редица икономически  преимущества за сметка на намаляване на стойността на инсталиран мегават мощност. Като цяло на площадката на АЕЦ “Темелин” могат да бъдат построени три енергоблока с реактори EPR-1650.

 

По думите на Т. Епрон, цитиран от Чешката информационна агенция “CTК”, AREVA може да предложи на чешките производители същия или по-голям обем поръчки, в сравнение с нейните конкуренти. ТОй отбелязва, че AREVA вече е установила контакти със 145 компании от Чехия, които биха могли да станат партньори на групата в рамките на проекта за дострояване на АЕЦ “Темелин”и за други проекти. AREVA не изключва сътрудничество дори и със «Skoda JS», която оглавява друг консорциум, участващ в конкурса. Същевременно, Т. Епрон подчертава, че още е рано да се говори за цена на доставката на реакторите EPR в Чехия.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари