ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Лицензът за строителството на два енергоблока в АЕЦ в Обединените Арабски Емирства може да бъде издаден през юли 2012

09.11.2011

Федералното управление по ядрено регулиране (FANR) на Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) може да издаде лиценз за строителството на два от четирите планирани енергоблока на площадката в Брак, в столичното емирство Абу-Даби, през юли 2012 г. В този случай строителството на централата започва през ноември същата година. Договорите за доставка на гориво могат да бъдат подписани с компании от няколко страни. Съглашението с първата от тях се планира да бъде подписано през първото тримесечие на 2012 г. То трябва да предвижда доставката на гориво в течение на 15 години. Тогава ще бъде определена и схемата за финансиране на проекта. Това заяви директорът по международни връзки и комуникации на «Emirates Nuclear Energy Corporation» (ENEC) Фахад ал-Катани в хода на конференция, организирана от Центъра за стратегически изследвания и разработки на ОАЕ (Emirates Centre for Strategic Studies and Research).

 

ОАЕ разглежда като предпочитан вариант връщането на отработено ядрено гориво (ОЯГ) в страната-производител, обаче не се изключват и други възможности, като съхранение на ОЯГ на територията на ОАЕ “в геоложко или друго хранилище”, заявява в хода на конференцията постоянния представител на ОАЕ в МААЕ  Хамад ал-Кааби.

 

Абу-Даби са сключили договор за сътрудничество в областта на мироното използване на ядрена енергия със САЩ, Австралия, Великобритания, Япония, Франция и Южна Корея и водят преговори с Русия. По думите на Ф. ал-Катани, резултатите от специалната проверка за безопасността на площадката в Брак и предвидените проектни технологии, проведена по разпореждане на FANR в светлината на АЕЦ “Фукушима-1”, ще бъдат представени във федералното управление в края на годината. Абу-Даби планира да построи АЕЦ с обща мощност 5600 MW на базата на реактори APR-1400 (Advanced Power Reactor) южнокорейска конструкция.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари