ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Турция планира да се обърне към МААЕ с искане да бъде закрита Арменската АЕЦ

09.11.2011

Турция възнамерява да се обърне към Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) с искане да бъде закрита Арменската атомна електроцентрала. Както заявява министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз турската страна ще излезе с инициатива за “закриване на всички централи с изтичащ срок на експлоатация”.

 

Поводът за безпокойството на Турция е неотдавнашното земетресение в арменския град Ване, отнело живота на повече от 500 души. Същевременно Йълдъз признава, че нивото на радиация в региона не се е повишило след земетресението.

 

Арменската АЕЦ ще се управлява от руската ЗАО “Интер РАО ЕЭС” до септември 2013 г. В централата има два енергоблока тип ВВЕР-440 с обща електрическа мощност 815 MW. Първият блок е въведен в експлоатация през 1976 г., а втория – през 1980 г. В началото на 1989 г. централата е консервирана по политически съображения и в началото на 1995 г. е пуснат отново в експлоатация вторият й блок с електрическа мощност 404 MW. На Арменската АЕЦ  се падат около 40 % от цялата произвеждана от Републиката електроенергия.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари