ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ново приложение на познатите ни сеизмични датчици СД-4

02.09.2011

Предлагам на вашето внимание официалното съобщение на пресслужбата на “НИИФИ” гр. Пенза, изпратено до форума на “AtomInfo.Ru” по повод на широката дискусия, възникнала по повод на една статия за необходимостта от предупредителен сеизмичен мониторинг на 30 километровата зона около АЕЦ.

Здревейте!

ОАО “НИИФИ” е разработчик, производител и доставчик на сеизмичните датчици СД 4 за системите на аварийна защита, които се експлоатират за АЕЦ от Руската Федерация (Балаковска, Белоярска, Калининска, Нововоронежка и Ростовска), на индииската АЕЦ “Куданколам”, в иранската АЕЦ “Бушер”, в АЕЦ “Козлодуй” – България, в Украйна (Запорожка АЕЦ и Южно-Украинска АЕЦ).

Сеизмичните датчици СД 4 предназначени за системите за аварийна защита на обектите от ядрената енергетика имат сертификат за съответствие в системата ОИТ и свидетелство за утвърден тип.

По настоящем ОАО “НИИФИ” работи за създаването на ново поколение на отдалечена система за предупредителна защита на реакторнита установки на атомните електроцентрали базирани на сеизмичните датчици СД 4. Резултатите от работата бяха обсъдени на Седмата международна научно-техническа конференция “Безопасност, ефективност и икономика на ядрената енергетика” (Москва 26–27 май 2010 г.), а също така и на Отрасловата научно-техническа конференция на приборостроителните организации от “Роскосмос” (г. Королев, 2010). Освен това на портала за иновации на Пензенска област (http://www.inno-terra.ru) е публикуван иновационния проект на ОАО “НИИФИ” – “Система за антисеизмична защита с отдалечена конфигурация за обекти с повишена опасност”.

Идеята, описана в обсъжданата статия, очевидно, е взаимствана от посочените източници. Обаче въпросите за интеграцията с глобалната мониторингова система в статията изобщо не са отразени, въпреки че в нашата разработка на тази задача е отделено достатъчно голямо внимание.

Благодарим на всички за участието и сериозното отношение към обсъжданата тема!

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари