ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран – открити са нови залежи от уран

28.02.2013

 

Големи уранови залежи са открити в Иран, съобщи в събота агенция Асошиейтед Прес позовавайки се на иранската държавна телевизия.

“Иран е открил още големи уранови залежи, които ще укрепят позициите му сред страните, притежаващи ядрена технология”, – се казва в съобщение на иранския телевизионен канал Press TV, който предаде на живо в събота изявлението на Организацията по атомна енергия на Иран (ОАЕИ).

Съгласно съобщението, чрез новите залежи урановите резерви на страната са достигнали 4,4 хиляди тона. През последните 30 години урановите богатства на Иран се изчисляваха на 1,5 хиляди тона.

Уранът е необходим на Иран за работата на АЕЦ, които ислямската република има намерение да построи в близките 15 години. Съгласно обявеният план генериращите мощности за този период трябва да достигнат до 20GW, за да се обезпечи бързо-растящото потребление.

Дейностите по обогатяване до 20% по U235 се превърнаха в централен въпрос по така нареченото “иранско ядрено досие”. От обогатеният до 20% уран, според експертите, относително лесно може да се произведе високо обогатен (90%), който е годен за създаване на ядрено оръжие.

САЩ, а също така и някой други западни държави и Израел подозират в разработването на ядрено оръжие под прикритието а мирна ядрена програма. Техеран твърди, че ядрената му програма е насочена изключително за задоволяване на нуждите на производството на електроенергия.

Източник: РИА Новости

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19