ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Цецка Цачева за референдума – интервю пред Дарик Радио

24.02.2013

Предлагам ви фрагмент от интервюто на председателя на народното събрание пред Дарик Радио.

 

…Двата проекта за решения на народното събрание относно последиците от проведения референдум за развитието на ядрената енергетика в България.

Тъкмо щях да Ви питам дали парламентът ще се произнесе за АЕЦ “Белене”. Тъй като трябва да го направи до 3 месеца от референдума, тоест няма да стигне времето до следващият Парламент и така ще бъдат нарушени правилата…

Законът за прякото участие на гражданите, най-кратко казано не дава отговор на въпроса – какво се случва ако по време на този тримесечен срок има смяна в съставите на народното събрание, пред каквато хипотеза ние сме изправени.

Освен това считаме, че това е първият демократичен референдум и за нас е много важно процедурата да бъде извървяна до край.

Тук получаваме подкрепата на парламентарните групи на Атака, на парламентарната група на Синята коалиция. Към момента, онова което имам аз като информация от консултациите при президента, като чели не се откроява позиция на парламентарната група на Движението за права и свободи (ДПС).

А единствената позиция, която е категорично против да се случи това в мандата на 41 народно събрание е тази на Коалиция за България.

Интересно е с вас да водим разговора за Белене, тъй като е известна вашата лична позиция ЗА. Как ще гласува ГЕРБ? Ще спазите ли политическото решение? Вие лично ще гласувате ли против Белене, както беше обявено веднага след референдума?

Когато си използвал един от най-демократичните инструменти за пряко допитване до гражданите на държавата, и когато тези граждани са дали своя глас, и когато имаш резултати…

И когато в тези резултати спрямо цялото ни гражданско общество малко над 12% са се изказали в подкрепата на едната теза, а останалите са заявили позиция в обратния смисъл – тук няма място за лични пристрастия.

Разбрахме офертата, която правите, защото тук беше правена и сметката, че в същност повечето българи не са излезли изобщо на референдума и тяхната позиция е била да не подкрепят така Белене.

Ако някой е искал да подкрепи Белене той щеше да излезе.

Тоест Вие ще гласувате против?

Ние ще се съобразим с резултатите от референдума, на който българските граждани казаха НЕ на АЕЦ “Белене”.

Ясна позиция! Това ще стане още в този парламент, настоявате от ГЕРБ с помощта на Атака и Синята коалиция.

Точно така.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари