ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Уран – добив и цени – прогноза

25.02.2013

 

Аналитиците прогнозират съществен ръст на цената на урана през следващите 10 години. Това е свързано със съществените разходи от капитален характер за строителство и развитие на добивната инфраструктура, а също от повишеното търсене на ядрено гориво в Китай и Япония.

Сега търговската стойност на урана на световния пазар е приблизително съотносима с цената на златото в началото на този век. Слвд 10 години уранът ще поскъпне 4-6 пъти. Същевременно, днес спотовите цени не превишават 42 долара за 1 фунт. Това съобщава изданието Atlantico (Франция).

Причината за поскъпването на урана ще бъде намалената рентабилност при разработването на нови рудници. Така, разходите за проучване и усвояване на урановите находища ще доведат до повишаване на цената на този елемент до 120 долараза 1 фунт. Тази прогнозна стойност е без да се отчита ръстът на лихвите по кредитите и повишаването на данъчното натоварване, тоест крайната реална цена ще бъде още по-висока.

Даже развитието на съществуващата инфраструктура за добив на уран става извънредно скъпо. Например, BHP Billiton отложи за неопределено време разширяването на мощностите в най-големият в света австралийски добивен участък Olympic Dam, защото сумата на необходимите инвестиции превишава 20 милиарда долара.

Китай ще се превърне в най-мощният потенциален потребител на уран. Сега там преобладаващата част от електроенергията се произвежда във въглищни централи, което вече доведе до катастрофално замърсяване на въздуха. Наскоро китайското правителство забрани да се реализират нови енергийни проекти без гаранция за екологичната им безопасност.

Има всички изгледи, че и Япония ще бъде стабилен консуматор на уран. Заявленията на предишното правителство на Страната на изгряващото слънце за това, че проектите за развитие на ядрената енергетика ще бъдат спрени, заминаха в миналото заедно с оставката му. Напомняме, че новото японско правителство има намерение да възроди и развива ядрената енергетика.

По предварителните разчети на японски експерти, внасянето на втечнен природен газ (ВПГ) ще излезе твърде скъпо. Освен това, японското правителство не без основание се опасява, че вносът на въглеводороди ще става с прекъсвания, защото морските пътища могат да се окажат в даден момент блокирани от стремително развиващият се флот на КНР.

Източник: Pronedra.ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари