ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – Външно-търговската банка е готова да предостави 1 милиард долара на “Росатом” за строителството на АЕЦ във Виетнам

23.02.2013

 

ВТБ (VTBR) е готова да предостави около 1 милиард долара на структурите на “Росатом” за строителството на АЕЦ във Виетнам, съобщи членът на управата на банката, ръководителят на департамента за работа с клиенти от държавния и отбранителния сектор Валерий Лукяненко пред журналисти в четвъртък.

 “Ние сме готови с около  1 милиард долара да финансираме“Росэнергоатом“ за проекта във Виетнам”, – каза той, напомняйки, че ВТБ е стратегически партньор на държавната корпорация “Росатом”.

В.Лукяненко добави, че ВТБ има във Виетнам дял в руско-виетнамската банка и средствата могат да бъдат предоставени чрез тази структура.

В рамките на сътрудничеството си с “Росатом” ВТБ през 2013 година планира да осигури финансиране на строителството на АЕЦ “Темелин” (обща стойност на проекта – 8,5 милиарда евро), АЕЦ “Аккую” (обща стойност на проекта 20 милиарда долара). Освен това банката предлага да обслужва сметките по договора за строителство на АЕЦ във Виетнам.

Групата ВТБ през 2013 година също планира да финансира строителството на жилища за работещите в АЕЦ, а също на програмата за преференциални ипотечни заеми за сътрудниците на концерна „Росэнергоатом“.

ВТБ също през 2009-2012 година осъществяваше финансовото обслужване на договора за построяване на АЕЦ “Бушер” в Иран.

“Кредитиране на проблемни държави, включително и под суверенни гаранции на правителствата им, ние не извършваме. Но ние кредитирахме нашите отбранителни предприятия, които доставяха продукция в тези страни”, – поясни В.Лукяненко.

Той добави, че в Иран са били възникнали проблеми по ядрения проект. ВТБ е вложила в АЕЦ “Бушер” 1,5 милиарда долара, но руското правителство е успяло да регулира тази тема.

Членът на управата на ВТБ подчерта, че банката не участва в проекти в тези държави, към които се прилагат международни санкции, например Северна Корея и Иран.

ВТБ загуби част от деловия си бизнес в Иран, Сирия и Либия. “В тези държави ние загубихме деловия си бизнес. Това са Иран, Сирия и Либия, където се планираха част от доставките. Изделията на  отбранително-промишления комплекс е търсени, затова част от продукцията беше пласирана в други държави”, – заяви В.Лукяненко.

Той добави, че имало и някои проблеми с предоставянето на държавни гаранции на руски предприятия, които по-късно в работен режим са били решени.

Източник: Интерфакс

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари