ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – НВАЕЦ – семинар с експерти на МААЕ по направление “Опит в експлоатацията”

24.02.2013

В периода 18-22 февруари 2013 година експерти от Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) провеждат на Нововоронежката АЕЦ семинар-съвещание по направление “Опит в експлоатацията” на атомни електроцентрали.

 

 

Мероприятието е организирано в рамките на подготовката за провеждане на Мисията OSART на МААЕ през 2015 година.

“Темата “Опит в експлоатацията” е важна за нас”, – отбеляза главният инженер Анатолий Федоров, който помоли експертите в хода на семинара да отделят повече внимание не на теоретичните схеми, а на практически въпроси. “За нас е важен опитът в експлоатацията на западните АЕЦ”.

Представителят на Виенския център на МААЕ Юрий Мартиненко съобщи, че семинарът-съвещание на Нововоронежката АЕЦ е първото за 2013 година мероприятие в рамките на извънбюджетната програма за сътрудничество с концерна «Росэнергоатом».

Лектори на семинара са трима експерта на МААЕ – Роберт Николз, Патрик Мюррей и Суреш Фотедар, които имат общо около 120 годишен опит в ядрената енергетика, – както на оперативни длъжности, така и като ръководители на различно ниво.

Мероприятието е предвидено предимно за работниците от отдела по използване на опита при експлоатацията и разследване на нарушенията. Това структурно подразделение е създадено преди около 1,5 години в централата с цел да се усъвършенства работата в направление “Опит в експлоатацията”.

В рамките на семинара-съвещание експертите ще направят редица интервюта с персонала на централата и ще се запознаят с резултатите от партньорската проверка на WANO от преди 2 години.

Главният резултат от работата им трябва да бъде експрес-оценка на програмата за опит в експлоатацията на АЕЦ, която ще направят съгласно методологията «PROSPER» на МААЕ. Точно тук трябва да споменем, че разработчик на тази система, която дословно означава “партньорско разглеждане на анализа на опита по осигуряване на безопасна експлоатация”, е един от присъстващите експерти –  Роберт Николз.

Източник:http://www.rosatom.ru/journalist/news/a3e94e804e9f213e930cf3764b2108b1

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари