ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония планира да включи ядрени специалисти в персонала на посолството си в Украйна

08.11.2011

Правителството на Япония обяви плановете си за увеличаване броя на сътрудниците в японското посолство в Украйна – за първи път в историята в състава на персонала на дипломатическото представителство ще влязат ядрени специалисти, съобщава агенция Киодо.

 

Според плановете на японското правителство към 30-те сътрудници в посолството на Япония в Украйна ще бъдат прибавени още шест сътрудници, включително и двама специалисти по ядрени проблеми и трима преводачи.

 

Предвижда се  новите сътрудници на дипломатическото представителство да отговарят за събирането на данни за методите на управление на “отчуждената зона” около Чернобилската АЕЦ, за методите за преработка на радиоактивни отпадъци, а също и за мерките за противодействие на вътрешно облъчване след аварията.

 

Новите сътрудници на посолството постоянно ще провеждат консултации със специалисти, които са участвали в ликвидацията на аварията на Чернобилската АЕЦ, с цел последващо приложение на получената информация за разработката на план на действие след аварията в АЕЦ Фукушима-1 в Япония.

 

Освен това, правителството на Япония има намерение да снабди сградата на посолството с антирадиационно оборудване, в частност, с дозиметри и защитни костюми за “полеви учения” на новия персонал.

 

В понеделник стана известно също, че властите на префектура Фукушима, където се намира авариралата АЕЦ, са организирали делегация, която трябва да отиде в Украйна. Покрай посещението на Чернобилската АЕЦ и срещите със специалисти, които са били привлечени да работят по ликвидацията на аварията от 1986 г., делегацията ще отиде в Беларус, където също ще бъде организирана среща с ядрени специалисти.

 

Властите на префектура Фукушима се надяват, че обменът на информация ще допринесе значително при разработката на по-нататъшен план за действие по ликвидацията на аварията в АЕЦ Фукушима-1, утилизацията на радиоактивните отпадъци и предприеманите от правителството мерки за недопускане на разпространението на радиацията.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари