ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландия – АЕЦ “Олкилуото” – трети блок няма да влезе в експлоатация преди 2016 година?

18.02.2013

 

Това съобщава WNN, информационният ресурс на Световната ядрена асоциация (WNA), позовавайки се на съобщение на финландската компания Teollisuuden Voima Oyj (TVO, оператор на енергоблока).

“TVO съобщи, че на базата на последните доклади на консорциума AREVA-Siemens, който строи енергоблока, началото на производството на електроенергия на трети блок на АЕЦ “Олкилуото” може да бъде отложено до 2016 година”, – се казва в съобщението на WNN.

Строителството на трети блок на АЕЦ “Олкилуото” с реактор EPR започна още през 2005 година, като пусковият срок беше определен за 2009 година. “Обаче, проектът претърпя няколко неуспеха”, – се казва в съобщението.

TVO обяви през декември 2011 година, че блокът с електрическа мощност 1600MW ще влезе в редовна експлоатация през август 2014 година, тоест с 5 години по-късно. Обаче, през юли 2012 година компанията обяви, че централата “няма да бъде готова за редовно производство на електроенергия през 2014 година”.

Проектът EPR – европейски реактор с вода под налягане – е бил разработен от френската група AREVA на базата на френско-германски технически проекти. В сравнение с реакторите от по-старите поколения при EPR е намалена вероятността за възникване на аварии, увеличена е рантабилността за сметка на повишената мощност до 1600 MW и по-икономичното използване на горивото. Този блок трябваше да стане референтен за реактори от III+ поколение.

Същевременно в базата данни на МААЕ все още за дата на въвеждане на трети блок на АЕЦ „Олкилуото” в редовна експлоатация е посочен 1 август 2014 година.

 

Източник: РИА Новости

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари