ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – АЕЦ “Сан Онофре” – продължава обсъждането на събитията с парогенераторите

18.02.2013

Компаниите „Southern California Edison“ (SCE) и “ Mitsubishi Heavy Industries“ (MHI) не са знаели преди монтирането им за наличието на някакви “сериозни проблеми” с парогенераторите (ПГ) доставени за замяна на АЕЦ “Сан Онофре”.

За това се съобщава в изявление на Компанията SCE – оператор на централата. “MHI като производител на ПГ им гарантираше 20 години бездефектна експлоатация”, – се подчертава в изявлението.

Компанията SCE беше принудена да направи публичен коментар по този въпрос след като, сенаторът Барбара Боксер и конгресменът Ед Марки направиха писмено запитване до председателят на комисията по ядрено регулиране (NRC) на САЩ Элисън Макфарлейн.

Парламентаристите поискаха от регулатора да направи щателна проверка на информацията, съдържаща се в отчета на MHI с анализа на причините за възникналите дефекти на топлообменните тръбички на ПГ на двата блока на АЕЦ „Сан-Онофре“.

Депутатите твърдят, че от текста на отчета на японската корпорация следва, че и производителите и експлоатиращата организация са знаели за наличието в произведените за замяната ПГ “сериозни проблеми”, обаче са се отказали да ги отстранят, защото това е могло да забави процесът на замяната.

Барбара Боксер е сенатор демократ от Калифорния. Тя ръководи парламентарен комитет, под юрисдикцията, на който е осъществяването на надзор над ядрените регулиращи органи в САЩ.

Влиятелният конгресмен Ед Марки се счита в Съединените Щати за отдавнашен и последователен критик на ядрената енергетика.

За реакцията на NRC на запитването на Боксер и Марки за сега нищо не е известно.

Американската АЕЦ „Сан-Онофре“ има два действащи енергоблока с електрическа мощност по около 1100 MW, въведени в експлоатация през 1982-1983 година. Първи блок с реактор PWR и електрическа мощност 456 MW е спрян през 1992 година и сега се използва като хранилище за ОЯГ.

Втори и трети блок на централата са спрени през януари 2012 година поради открити множество дефектни топлообменни тръбички на ПГ. Операторът предлага да се въведе в експлоатация отново втори блок, който да работи на 70% ниво на мощност в продължение на 5 месеца. След това да се направи обследване на състоянието на тръбичките.

За съдбата на трети блок за сега няма конкретни предложения.

Източник: AtomInfo.Ru

 

Б.Р. Населението, работниците и профсъюзите настояват за рестартиране поне на втори блок. За сега обществените обсъждания с представителите на NRC протичат в напрегната обстановка, но без ексцесии. На едно от събранията са присъствали повече от 1000 души пише „Orange County Register“.

 

 

Против рестартирането се обявяват местните власти, които провокират контрадемонстрации. Представител на кмета на САн-Диего, например, определи експлоатацията на втори блок на понижена мощност като “опасен експеримент”.

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари