ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Кристал Ривер-3 ще бъде изведен от експлоатация

15.02.2013

Блокът „Кристал Ривер-3″ (Crystal River-3) ще бъде изведен от експлоатация, а общите загуби на експлоатиращата организация е възможно да достигнат до 1,64 милиарда долара.

 

 

Централата „Кристал Ривер-3″, или просто „Кристал Ривер“, има един блок PWR с електрическа мощност 838 MW – въведен в редовна експлоатация през март 1977 година. На площадката с ядрения енергоблок са построени още четири въглищни енергоблока. Понеже ядреният енергоблок е трети по реда на пускане в експлотация, от там е получил официално името “Crystal River-3”.

През октомври 2009 година е констатирано разслояване на бетонната оболочка (контейнмънт). По-късно е било установено, че разслояването е предизвикано от освободените вътрешни напрежения при изрязването на отвори в него за замяната на парогенераторите.

В средата на 2011 година, когато дейностите по отстраняването на дефекта приключвали, ненадейно са открити нови повреди на оболочката. След щателен анализ на всички възможни варианти, експлоатиращата организация е взела решение за замяна на големи учасъци от бетона на контейнмънта.

Във финансовия отчет на експлоатиращата организация (компанията „Duke“) за третото тримесечие се признава, че ремонтните дейности “могат да се окажат много по-бавни или скъпи, отколкото се предвижда”. Тогава вече се говореше за предполагаеми загуби от порядъка на 3,4 милиарда долара.

По този начин, взетото решение за отказване от борбата за съхраняване на „Кристал Ривер-3″ в експлоатация не може да се нарече напълно неочаквано. Компанията „Duke“ обсъжда възможностите за построяване на газова мощност на мястото на ядрения енергоблок.

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари