ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Козлодуй” – Договорът е подписан – Нов статор и модернизиране на ротора на ТГ на VI блок

13.02.2013

 

На 12 февруари 2013 г., между „АЕЦ Козлодуй” ЕАД и ЗАО „Русатом Сервис”* – Русия, бе сключен договор за доставка на нов статор и за извършване на реконструкция на ротора на турбогенератора на шести енергоблок на българската атомна централа.

Договорът бе подписан от изпълнителния директор на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД Валентин Николов и от генералния директор на ЗАО „Русатом Сервис” Михаил Концерев.

 

 

Новият статор ще бъде с повишена електрическа мощност от 1100 МW – със 100 МW над мощността на сега работещия. Дейностите ще бъдат изпълнени през 2014 г. и са поредна стъпка за постигане на заложените от „АЕЦ Козлодуй” ЕАД стратегически цели за удължаване на срока на експлоатация на хилядамегаватовите блокове на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД и за повишаване на топлинната им мощност до 104%, което ще доведе до допълнително производство на електроенергия.

__________________________________
*ЗАО „Русатом Сервис” е дъщерна компания на държавната корпорация „Росатом” за централизирано осъществяване на сервизни услуги от страна на предприятия от руската атомна промишленост за чуждестранни АЕЦ. Акционери в компанията са руски дружества, притежаващи голям опит и компетенции за предоставяне на услуги на атомни централи, оборудвани с водо-водни енергийни реактори (ВВЕР), каквито са реакторите в АЕЦ „Козлодуй”.

Източник: http://www.kznpp.org/index.php?lang=bg&p=actuality&p1=news&id=250&page=0&view_offset=&offers_per_page=

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари