ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Кой в същност е Булат Нигматулин?

13.02.2013

 Непосредствено преди референдума в парламента на гости в заседанието на комисията Белене беше професор Нигматулин. Проследих внимателно, но се въздържах да задавам въпроси и да информирам за неговите предизборни изяви. Все пак съм му много благодарен, че отвори очите на ЯДРЕНИТЕ ЕКСПЕРТИ от ДСБ. Сега вече никой от тях не говори за проект 2+ поколение. 

Предлагам ви една от реакциите на ядрената общност в Русия на изявите на господин Нигматулин.  Интересно е и другото лице на заместник-министър Булат Искандерович Нигматулин

 

Няма бивши зам.-министри?

Не е трудно да се разбере недоумението на българските парламентаристи по повод на неочакваното изказване на бившия заместник-министър по атомна енергия. В международната практика това не е прието: невъзможно е да си представим, че бивш висш чиновник от държавно ведомство с глобални интереси открито ще се изказва в полза на „друг отбор”. Това е просто неприлично.

Трудно е да се разбере, какво е подтикнало Булат Искандерович Нигматулин да тръгне по пътя на „дисидентството”, както тактично се изрази един български парламентарист. Навярно не трябва да бързаме и да подменяме тази политически коректна дума с по-точната, според много хора в руския атомен отрасъл, дума „предателство”. Струва си да изчакаме обясненията на бившия заместник-министър за неговите действия.

Но „Росатом” попадна в сложна ситуация. Българите не са длъжни да са наясно с тънкостите на нашата най-нова атомна история – заместник-министрите са си заместник-министри, даже бившите. Много трудно ще бъде да обясним на колегите, че през този период, когато Булат Нигматулин е бил в състава на ръководителите на отрасъла, много неща са били поставени по друг начин.

Обществена поръчка, например, е плащана понякога чрез полици „за смет”, а размерът на шконтото по тях се е определял в разнообразни фирмички, свързани с крупни ръководители на отрасъла. Бандити са контролирали бившите Минсредмашевски предприятия: директорът на великоновгородския „Сплав”, който произвежда запорна арматура за АЕЦ, е бил пребит до смърт в собствения му кабинет след като е отказал да даде на „братята” контролния пакет на завода. Плащането на доставките на ядрено гориво за Украйна е ставало на бартерна основа. Почти всички парични потоци са преминавали през търговски предприятия (добре, ако не са били офшорни), които също са били свързани с „авторитетни ръководители”, а работниците с месеци не получавали мизерните си заплати. И ако Булат Искандерович може да бъде експерт, то преди всичко е експерт на това пропадане в пропастта на водещ технологичен отрасъл, на неговото корупционно разрушаване. Бивши негови колеги смятат, че причина за „дисидентството” на Нигматулин са негови неудовлетворени амбиции за кариера. Не е голяма тайна, че навремето е полагал значителни усилия, за да заеме поста на ръководител на „Росенергоатом”. Това се потвърждава включително и от материалите по комплексната проверка на Електрогорския научноизследователски център, с които успяхме да се запознаем. Навремето си Нигматулин е оглавявал този център. Заемайки през 1998 година поста заместник-министър, той е бил и научен ръководител в ЕНИЦ. Едновременно с новото назначение финансовите искания на висшия чиновник към центъра възлизали минимум на 10 хил. долара месечно в рубли. Трябва ли да казваме, че през 1998 година ЕНИЦ се е намирал в катастрофално финансово състояние. През 2000 година за сметка на центъра Нигматулин е придобил апартамент на улица „Малая Красноселская” в сградата на НИКИЕТ, а също и апартамент на улица „Профсъюзна” – това се посочва в материалите, с които редакцията разполага.

След уволнението му от Минатом през 2002 година Нигматулин остава в ЕНИЦ, иска (и получава), освен заплатата, Audi А8, да му бъде плащано за шофьор и секретарка, а също така и офис в сградата на ВНИИАЕЦ. И точно по това време екс-заместник министърът започва да разпраща многобройни писма до всички инстанции, включително до приемната на президента, очерняйки дейността на атомното ведомство. Ето извадки от материалите „СРС”: „Посещавайки редовно ЕНИЦ Нигматулин е казвал, че едва ли не утре ще го назначат минимум като ръководител на „Росенергоатом”. Това е правело впечатление на колектива. През юни 2005 година, по искане на министъра академик Румянцев, ръководството на ЕНИЦ уволнило Нигматулин „по собствено желание” от длъжността научен ръководител на предприятието, който статус той е използвал през цялото време”. Вече през 2006 година Булат Нигматулин е участвал в конкурс за длъжността генерален директор на „Росенергоатом”. Но загубил, включително и заради това, че не е могъл да потвърди своята квалификация – не е достигнал необходимия бал на задължителните тестове.

 

Статията е публикувана на пета страница на вестник Страна Росатом / брой 3 (83) февруари 2013 година: http://www.strana-rosatom.ru/

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари