ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Пускането на АЕЦ “Куданкулам” е заплашено от провал

07.11.2011

 

Управлението на щата Тамиланд в Индия провокира блокадата на почти построената АЕЦ “Куданкулам”.

 

Повод за протестите на жителите на щата стана екологичната заплаха, която според твърденията произлиза от новата централа.

 

Между другото АЕЦ “Куданкулам” е оборудвана с модификация от 3+ поколение на реакторите ВВЕР-1000, които са признати за едни от най-безопасните в света.

 

Принудителното пълно спиране и продължителен престой, ако се случи, ще означава необходимост от подмяна на 30-40% от оборудването.

 

“Ако протестиращите продължат да препятстват достъпа на специалистите до централата, ще започне необратим процес на деградация на част от оборудването”, – казва за вестник Известия управляващия директор на Nuclear Power Corporation (NRC) Шреянс Кумар Джайн. И продължава, че след проведените “горещи изпитания” има реална опасност от корозия и появяване на наслоявания от соли, ако на персонала не се даде възможност да работи в нормален режим.

 

Представителят на департамента по ядрена енергетика на Индия Шри Бхартвай пък заявява: “В случаи, че въпроса за достъпа на персонала в централата не бъде решен своевременно не става дума за екологична заплаха, а за довеждане на оборудването в непригодно за използване състояние”.

 

По негласно споразумение с протестиращите в централата се пропускат не-повече от 40-50 човека. За подържане на нормален режимна работата са необходими 150 специалисти и около 400 други работници. В строежа са включени и 150 руски специалисти.

 

Според разчетите на Nuclear Power Corporation, ако пускането на първи и втори енергоблокове бъде отложено за неопределено време, само за тази финансова година (до април 2012 г.) държавната компания ще загуби повече от 276 милиона долара. Индийската икономика няма да получи 4800 GWh електроенергия. Като се прибавят ежемесечните общи загуби от 25 милиона долара и необходимостта да се връща кредит 3,2 милиона долара на Русия. Проектът вече струва почти 2,8 милиарда долара, от които около половината са руски заем. Намирането на нови средства съвсем няма да бъде лесно – твърди шефа на NRC.

 

Правителството на щата Тамилнад засилва натиска над NRC с цел “да го застави да уважи решението на местните власти да се обърне към правителството с искане за спиране на реализацията на проекта”.

 

До сега правителството на Индия многократно заявяваше, че няма алтернатива на “мирния атом”.

 

Сриването на проекта АЕЦ “Куданкулам” може да заплаши целия процес на руско-индийското сътрудничество в сферата на ядрената енергетика. Между другото Вашингтон винаги е готов да вземе инициативата от руснаците.

 

Още през 2008 г. американците са сключили с Индия така наречената ядрена сделка, съгласявайки се да доставят реактори и ядрено гориво за индийските АЕЦ, независимо от това, че Делхи досега не е подписал Договора за неразпространение на ядрено оръжие и активно продължава да увеличава своя ядрен потенциал.

 

Източник: http://www.izvestia.ru/news/505785

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари