ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – уволнен е сътрудник на регулатора за изтичане на информация

15.02.2013

 

Високопоставен сътрудник на новообразувания японски регулатор NRA беше порицан и уволнен за изтичане на черновата на доклада за сеизмичната активност в района на АЕЦ „Цуруга“, пише „Japan Daily Press“.

Според изданието, той е предал черновия вариант на текста на компанията „Japan Atomic Power Co.“, експлоатираща централата.

Става дума за Тедзуо Наюки, генерален директор на NRA по политиката за ядрено регулиране. На първи февруари е получил порицание, а по-късно е уволнен от регулиращия орган.

Изданието добавя, че Наюки се е върнал на старата си работа в министерството на образованието, културата, спорта, науката и технологиите.

Според информацията, Наюки в нарушение на правилата на NRA е имал среща с трима представители на „Japan Atomic Power“. Според вътрешните правила при подобни мероприятия трябва да присъстват не по малко от двама сътрудници на регулатора.

По време на срещата Наюки е предал на експлоатиращата организация чернови вариант на доклада за сеизмичната активност. Той е обяснил постъпката си с това, че е считал, че това ще е от полза при по-нататъшното обсъждане на проблема.

Заместникът на генералния секретар на NRA Хидека Моримото е заявил пред журналистите, че в предаденият документ няма конфиденциална информация, обаче постъпката на Наюки е била “неразумна”, защото поставя под въпрос независимостта на регулатора.

АЕЦ „Цуруга“ (Tsuruga) в префектурата Фукуи има два енергоблока. Първият с електрическа мощност 340 MW е въведен в експлоатация през ноември 1969 година и е най-старият от действащите в страната ядрени блокове. Втори блок, с реактор PWR и електрическа мощност 1110 MW е сдаден за експлоатация през юни 1986 година.

Трети енергоблок трябва да бъде въведен в експлоатация през юли 2017, а четвърти – една година по-късно. Проекта предвижда РУ да са на базата на APWR, електрическата мощност на блоковете да бъде по 1538 MW.

През май 2012 година се появиха съобщения за възможността първи и втори блок да бъдат окончателно закрити поради наличието на активен разлом на земната кора под площадката. Съдбата на трети и четвърти блок за сега е неопределена.

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари