ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЯР – Сергей Цочев – АЕЦ “Козлодуй” – за удължаването на срока за експлоатация

12.02.2013

 

Общи положения

Съгласно лицензите, които имат пети и шести блок, в случай на желание за експлоатация след проектния срок , тоест 2017 година за пети и 2021 за шести – четири години по-рано лицензиантът трябва да представи програма в която да обясни, обоснове оборудването, което ще бъде заменено. Програма, която да покаже как ще бъде извършена подготовката за удължаване на срока за експлоатация. До момента, това са известни неща, АЕЦ “Козлодуй” има сключен договор за комплексно обследване…

Има разработена методология за това как трябва да се извърши това обследване. Има разработена програма, която конкретизира тази методология за пети и шести блок, детайлно как ще бъде изпълнена.

Това което очакваме е до края на годината да получим въпросните програми. Така, че да има време да ги разгледаме и оператора да има време да реализира тези програми. Така, че да получи 2017-2019 година съответно нови лицензи за експлоатация.

 

Какви са сроковете в които трябва да се случат тези дейности

Мога да посоча и месеца. Като върнем 4 години назад. Лицензите са издадени през ноември 2009 и 2010 година (мисля си за месеца), но това са сроковете в които трябва да бъдат представени тези програми.

Ако те бъдат предоставени един месец по-късно от това няма да се случи нещо трагично. Напротив, ще се скъсява времето, през което операторът трябва да реализира тези програми, защото правенето на програмата е по-малкия проблем.

По-големият проблем е, че трябва да се заменя оборудване, което е свързано с проекти, с доставки, с търгове, с много работа. Колкото повече време има операторът, толкова по-добре. Ние затова сме оставили четири години време за тая дейност.

 

Какво предстои след края на 2013 година – документи и организационни дейности

Това е необходимо, но не и достатъчно условие за новите лицензи. Подновяването на лицензите се извършва след тъй нареченият преглед на безопасността. Нещо което правихме 2009 година за подновяването на лицензите.

Намеренията на централата са, освен периодичен преглед на безопасността, да се покани международна мисия за оценка на готовността на централата за работа след срока на експлоатация.

Във времето така изглеждат нещата. В рамките на тези четири години трябва да бъде направен периодичен преглед на безопасността, актуализиране на техническия отчет за безопасността, включително и тази на…

Източник: http://www.kozloduy-bg.info/index.php?p=news&aid=9030

Дешифриране на звуковия файл: AtomInfo.Bg

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари