ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Нов световен рекорд по ефективност на гъвкавите слънчеви батерии

12.02.2013

Изследователите от швейцарската федерална лаборатория по материалознание и технологии (Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology) публикуваха данни за нов рекорг по ефективност на гъвкавите полимерни фотоволтаични батерии, разработени на базата на тънки слоеве от мед, иридий, галий и селен (CIGS). Достигната е ефективност от 20,4%, спрямо – 18,7% през 2011 година.


Тези тънкослойни слънчеви елементи могат да се похвалят освен с увеличената си гъвкавост, така и с по-икономичната технология за производство (roll-to-roll или R2R) в сравнение с по-разпространените силициеви кристални фотоволтаични елементи. Но до сега се те се считаха за недостатъчно конкурентни (ефективни) в сравнение със силициевите.

Учените от лабораторията Empa (Laboratory for Thin Film and Photovoltaics) ръководени от Н. Тивари считат, че това е пробив в технологията на тънкослойните слънчеви батерии (CIGS) и очакват широкото им приложение.

“Ние накрая успяхме да премахнем пропастта между ефективността между тънкослойните полимерни слънчеви клети спрямо тези на стъклена подложка и батериите на базата на поли-кристален силиций”, – казва Тивари.

Ефективността на тънкослойните елементи Empa, изградени върху гъвкава полимерна лента е 20,4%, което превишава показателите на такива върху стъклена подложка, а също е съизмерима с най-добрите слънчеви батерии на базата на поликристален силиции.

Източник: itword.org

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари