ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай – започна строителството на първата АЕЦ след Фукушима

14.02.2013

 

Дъщерна фирама на държавната електрогенерираща компания Huaneng Group обяви за започване на строежа на нова атомна електроцентрала на територията на Китай. Това ще бъде първата АЕЦ, която започва да се строи в страната, след отмяната на мораториума за строителство на ядрени енергийни обекти, съобщава Associated Press.

Мораториумът беше въведен в КНР практически веднага след трагедията на Фукушима-1, където вследствие на земетресението и последвалото го цунами бяха извадени от строя електроахранването и всичките системи за охлаждане на реакторите. Вследствие на това на някой от тях се стигна до стопяване на активната зона, водородни взривове и огромни изхвърляния на радиоактивни вещества в околната среда.

Новата АЕЦ се строи на източното крайбрежие в района на град Рончен (Rongcheng), за оператор на централата е избрана Huaneng Shandong Shidao Bay Nuclear Power Co. Началото на промишлената експлоатация е планирано през 2017 година. Според съобщенията на официалните лица, в процеса на строителството и последващата експлоатация ще бъдат използвани всички подобрения в областта на безопасността, базирани и на доклада за причините за аварията на “Фукушима-1”.

Първият енергоблок с електрическа мощност 200 MW ще струва 475 милиона долара. В дългосрочна перспектива на площадката ще бъдат вложени още 15,9 милиарда долара, като електрическата мощност на инсталираните мощност ще достигне 6,6 GW.

Източник: РБК

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари