ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Бразилия – АЕЦ “Ангра” – заменят капака на реактора

05.02.2013

През миналия месец започнаха дейностите по подмяна на капака (горния блок) на реактора на първи блок на бразилската АЕЦ “Ангра”.

Замяната се извършва в рамките на извършващия се ППР. Старият капак е бил изработен от печално-известната високоникелова сплав 600. Операторът на централата уточнява, че новият блок е изработен от много по-устойчив на корозия материал.

 

 

В Бразилия се експлоатират 2 енергоблока на АЕЦ “Ангра” (“Светулка”). Първият блок с реактор PWR-630 е въведен в редовна експлоатация на 1 януари 1985 година, а вторият PWR-1275 – на 1 февруари 2001 година.

Първият блок е построен от специалисти на американска компания, а вторият – от германската компания „Сименс“.

Дейностите по построяването на “Ангра-3”, прекратени през 1985 година, са възстановени през юни 2010 година на фона на нарастващия интерес на Бразилия към ядрената енергетика. Предполагаемият пусков срок е юли 2016 година.

Източник: AtomInfo.Ru

Б.Р. В края на август миналата година готовността на трети блок е била 41,3% (по план е трябвало да бъде почти 60%). Закъснението е продиктувано от избора на подизпълнител за доставка на електромеханичното оборудване.

Според правителството, за сега, развитието на ядрената енергетика ще бъде ограничено с пускането на този блок. Въпреки, че въпросът за построяване на още ядрени мощности остава отворен.

Съгласно действащата програма за развитие на енергетиката до 2021 година ще бъдат увеличени генериращите мощности във ВЕЦ от 84 до 117 GW, а на вятърните от 1,4 до 15,6 GW.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари