ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЕС – Армения – евродепутати бият тревога за Мецаморската АЕЦ

04.02.2013

Членовете на групата на “зелените” в Европейския парламент Барт Стаес (Белгия) и Улрик Луначек (Австрия) са отправили към ЕК запитване относно “Ядрената безопасност в Южен Кавказ”.

Като съобщава Day.Az позовавайки се на информация на посолството на Азербайджан в Белгия и Люксембург и представителството му при Европейския Союз, членовете на ЕС напомнят, че Мецаморската АЕЦ, намираща се на 30 километра от Ереван е последната (без да се брои Русия) ядрена електроцентрала от стар съветски тип ВВЭР-440/В270, разработка през 60-те години на миналия век.

Депутатите отбелязаха, че през 1988 година на 100 километра (град Спитак) е имало земетресение от 6,9 бала, след което централата е била затворена. Парламентаристите добавят, че в периода между 1988-1994 година по време на кризата, възникнала вследствие на окупацията на Нагорни Карабах и 7 съседни райони на Азербайджан, един от енергоблоковете е бил рестартиран. Б.Р. – вторият се използва за резервни части.

Членовете на ЕС, привличайки вниманието към наличието на неконтролирани ядрени зони на територията на окупираните от Армения Нагорен Карабах и 7-те съседни райони, отбелязват, че този въпрос предизвиква особено безпокойство, позовавайки се във връзка с това на резолюцията на ПАСЕ от 2002 година: “Съществуването в окупираните райони на Азербайджан на незаконни зони представлява реална ядрена заплаха за целия Кавказ.”

 

 

Депутатите също са позовават на резолюция на ПАСЕ, приета през април 2012 година, напомнят за призивите за закриване на Мецаморската АЕЦ до 2016 година, адресирайки до ЕК въпросите за мерките, които ще бъдат взети за предотвратяване на възможна “нова Фукушима” на границите на Европа и за намаляване на ядрената заплаха.

Източник: Day.Az

 

Tags: , ,

One Response to ЕС – Армения – евродепутати бият тревога за Мецаморската АЕЦ

  1. Росен on 04.02.2013 at 21:05

    Армения не е в ЕС, и тия могат да си говорят колкото си искат.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари