ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Милиард евро по-малко струва нова 1000 мегаватова мощност в Козлодуй

02.02.2013

Крайната стойност за изграждането на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй” все още не може да се определи, но тя ще бъде със сигурност с един милиард евро по-евтина поради наличната инфраструктура. Това стана ясно днес по време на първата част на семинар, в който атомната електроцентрала отчита дейността си за 2012-та година.

 

 

В Европа средната цена за изграждането и пуска на 1 000 мегавата мощност е около 3-4 милиарда евро, информира Владимир Уручев – евродепутат и член на СД на АЕЦ „Козлодуй”.

Любен Маринов – изпълнителен директор на проектната компания, напомни, че в момента на дневен ред са три проекта. Изготвянето на технико-икономически анализ е започнало през август 2012 г. и ще приключи през април 2013 г., проектът за избор на площадка е валиден от септември 2012 г. до май 2013 г., и доклад по ОВОС, който стартира през ноември миналата година и ще приключи през ноември на настоящата година.

Източник: http://www.kozloduy-bg.info/index.php?p=news&aid=9051

Tags:

3 Responses to Милиард евро по-малко струва нова 1000 мегаватова мощност в Козлодуй

 1. Плутоний on 03.02.2013 at 21:22

  Всеки второкласник може да пресметне, че е по-добре да се похарчи 1 милиард повече за 2 блока, отколкото 1 милиард по-малко за 1 блок.

  Винаги 2 > 1!!!!!!!

 2. Ivaylo on 05.02.2013 at 2:31

  Европейския Съюз иска новите ядренни мощности да са в гр.Козлодуй.
  България няма по-голям играч от „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД който може да финансира и балансира изграждането на нови ядренни мощности. В този ред на мисли е малко несериозно да се говори за затваряне на „АЕЦ Козлодуй“ЕАД и форсирано изграждане на АЕЦ Белене с пари от „АЕЦ Козлодуй“ЕАД!!!

 3. Росен on 05.02.2013 at 12:11

  А на някой да му е минавало през мислите, че искат точно в Козлодуй, защото ще се забавят с проекта и строежа?
  Така излиза, че съвсем можем да останем без АЕЦ.
  Ако 2019 и 2021 затворим 5 и 6, точно това ще се получи. А 7-ми още ще се строи.
  Беленската площадка има всичко необходимо, лицензии, разрешения и т.н.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари