ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом създава сервизна система „на едно гише“ за чуждестранните АЕЦ по руски дизайн

06.11.2011

Държавната корпорация “Росатом” е създала система за сервизно обслужване “на едно гише”  (системен интегратор) на чуждестранни атомни електроцентрали по руски дизайн. Новата компания ще се нарича “Русатом Сервис” и ще се занимава с техническото обслужване и ремонта, както и модернизацията на АЕЦ по руски дизайн, съобщават от Росатом. Компанията ще работи също и в областта на техническия консултинг, подготовката и преквалификацията на кадри за АЕЦ. 

 

Заместник генералният директор на Росатом Кирил Комаров отбелязва сегашното динамично развитие на световния пазар на сервизни услуги за АЕЦ: “По наша оценка, годишния обем само на частта за сервиз на реакторни установки по руски дизайн, построени зад граница, възлиза на над 1,5 милиарда евро с перспектива за нарастване към 2020 г. до 2,5 милиарда евро”, – казва Комаров.

 

Той също подчертава, че компаниите на Росатом са “натрупали значителен опит и компетенции по отделните направления на сервизния бизнес”. “Създаването на “Русатом Сервиз” от една страна ще позволи да предложим на нашите традиционни задгранични контрагенти вече реализирани в Русия иновационни решения в областта на сервиза на действащите реакторни установки. От друга страна, тази стъпка ще обезпечи завършването на нашето интегрирано предложение по съоръжаване на АЕЦ, предоставяйки на нашите потенциални клиенти възможност за осигуряване на пълен комплекс от сервизни услуги за целия жизнен цикъл на изгражданите от нас централи, който е 60 години. А като се прибави и извеждането им от експлоатация, този срок става още по-дълъг”, – уверен е Комаров.

 

Така „Русатом Сервис“ ще стане сервизният оператор на Росатом за предоставяне на пълен комплекс от услуги „на едно гише“ на чуждите АЕЦ, построени по руски проекти. В перспектива се предполага разширяване на дейността в направление АЕЦ от западните модели.

 

По думите на Комаров, новата компания наред с оперативната дейност, ще развива иновационното направление, в частност, да осъществява научно-изследователски работи за разработване на нови сервизни решения, в това число, свързани с извеждането от експлоатация на ядрено-радиационни обекти.

 

Генералният директор на „Русатом Сервис“ Михаил Концерев казва: “Ние сме отворени за сътрудничество с чужди компании, на първо място в тези страни, където са натрупани компетенции по обслужването на АЕЦ с руски реактори. Имаме намерение активно да привличаме към нашите проекти националните доставчици на услуги и оборудване”.

 

Учредители на ЗАО „Русатом Сервис“ са „Концерн „Росэнергоатом“ /51%/, ОАО „Гидропресс“ /16%/ и ОАО „Атомтехэнерго“ /16%/.

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари