ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Директорът на АЕЦ „Козлодуй“: Бедна държава като България има нужда от АЕЦ

01.02.2013

Вижда се явно противоречие в обществото по въпроса за изграждане на АЕЦ „Белене“. Но нито един представител на политическите сили досега не се е изказал, че не трябва да се развива ядрена енергетика у нас въобще. Това заяви в предаването „Денят започва“ на БНТ Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“. Министерски съвет ще реши къде да се развива ядрената енергетика. Но благото на страната има нужда от нея, категоричен бе той.

 

Николов вижда бъдещето на енергетиката в изграждането на Седми блок в централата в Козлодуй. Там вече има нужната инфраструктура, готви се и хранилище за обработено гориво със дълъг срок на експлоатация. Всички тези предимства накланят везната в полза на нов блок в централата, отколкото да се създава съвсем нова АЕЦ. По думите му, вече има три алтернативни площадки, и ако има политическа воля, всички критически точки, които са останали в дебатите, ще бъдат избегнати.

Той обясни, че рано или късно Пети и Шести блок трябва да бъдат изведени от експлоатация, а тези мощности трябва да бъдат възстановени. Седми, а в последствие и Осми блок, ще изпълнят тези функции. А АЕЦ „Козлодуй“ генерира добри приходи, уточни изпълнителният директор на дружеството.

Ядрената енергетика е високотехнологичен процес. Всяка страна, която я развива, може спокойно да има независимост от доставките на гориво година – година и половина. Освен това е част от национална сигурност. Никой няма да нападне страна, която развива ядрена енергетика. Освен всичко, държава, бедна на ресурси и горива, трябва да инвестира в ядрена енергетика, категоричен бе той

Цената на тока от АЕЦ-а не е променяна от няколко години. 60 процента от продукцията на централата отива за регулирания пазар, оставащите са за свободния. Това разделение помага да се запазят по-ниски от предвидените от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране цени, коментира Николов.

Източник: http://www.cross.bg/1347135 

Б.Р. Повече от СМИ игнорират въпроса за бъдещето на АЕЦ Белене. Предлагам ви фрагмент от дешифровката на звуковия файл по темата. 

…Когато се яви делови инвеститор нищо чудно проектът отново да изникне като тема и дебат.

Тоест, не изключвате, че в Белене също може да бъде рестартиран проектът?

При условие, че има лицензирана площадка, при наличие на инвеститор никое правителство няма да избяга. ГЕРБ не случайно не се отказа от този проект. ГЕРБ се отказа от този проект защото няма инвеститор.

Цялото интервю: http://bnt.bg/bg/news/view/94034/jadrenijat_referendum_i_bydeshteto_na_aec_kozloduj  

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари