ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Чехия – АЕЦ “Темелин” – туристически обект

02.02.2013

 

Ядреният туризъм в южна Чехия вече трета година преживява истински бум. Изложбата, посветена на производството на ядрена енергия в замъка Высоки-Градек, част от комплекса на АЕЦ “Темелин”, през миналата година отново привлече рекордно количество туристи. Експозицията постиха над 34 200 души. АЕЦ “Темелин” през 2012 година беше посетена от повече туристи в сравнение с много чешки музеи, галерии и южно-чешки замъци.

От създаването на ядрената експозиция преди 21 години е разгледана от 460 917 посетители, от тях 28 066 чужденци. През 2012 година централата е посетена и от туристи от далечни страни: Монголия, Сингапур, Кувейт, Нова Зеландия, Конго и други.

От дълго време най-масово посещават централата немци и австрийци, но през миналата година лидери станаха поляците. Преди всичко, това е свързано с това, че в Полша се планира построяването на първата атомна електроцентрала до 2023 година.

Сътрудници от информационния център на централата съобщават, че с всяка следваща година “Темелин” се превръща в регулярна спирка в опознавателния маршрут на посетителите на южна Чехия. През миналата година там са били групи от мотоциклетисти, велосипедисти, а също така и от летни лагери. Расте и количеството на групи от пенсионери, които се интересуват от ядрена енергетика.

Изложбата в замъка е отворена всеки ден, включително и през почивните. За всички посетители входът е безплатен. Екскурзията включва и посещение на самата централа. Освен това, за гостите на “Темелин” има кинозала, където се прожектира филм за запознаване с централата, с функциите и с оборудването. На компютърния симулатор някой от посетителите могат да се опитат да управляват ядрен енергоблок.

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари