ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Около 73 килограма уранова руда се откраднати в Румъния

06.11.2011

Румънски престъпници са откраднали около 73 килограма уранова руда от една от добиващите компании в западната част на страната, съобщава агенция Ассошиэйтед Пресс визирайки изявление на представителката на полицията Alina Dinu. Рудата не е била преминала други преработки, освен очистване от съпътстващите скални и други неметални примеси (флотация).

 

На местните журналисти официалният представител на Румънската национална комисия за дейностите в ядрената сфера (Romanian National Commission for Nuclear Activities) Florin Dobra е обяснил, че “рискът от замърсяване на околната среда е твърде ограничен”.

 

Според него, рудата е била открадната от специалното хранилище, разположено на територията на едно от предприятията в град Щей. Престъплението, навярно, е било извършено преди повече от три месеца.

 

Урана се използва както за гориво в ядрените реактори, така и като базов компонент за ядрени бомби. За да се направи боезаряд е необходимо много-голямо обогатяване по U235.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари