ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Взривен е основен ядрен обект на Иран?

29.01.2013

ВЕРСИЯТА

В един от подземните ядрени заводи на Иран е била извършена диверсия. Мощен взрив на ядрения обект във Форду практически е 8унищожил напълно цялата инфраструктура. 240 от работниците в ядрения център са останали под земята, отрязани от външния свят. Това се съобщава в американския новинарски сайт WND, позовавайки се на бивш сътрудник на иранското разузнаване.

Обектът се намира на 90 метра под земята. Връзката му с външния свят е била с мо чрез два асансьора, които са напълно разрушени. Първият подемник е свалял работници в отсека с центрофугите. В момента на взрива се е намирал на дълбочина 73 метра. Вторият, който е бил на най-ниската точка, в момента на взрива е бил натоварен с тежко оборудване и съдове с газообразен уранов хексафлуорид (UF6). По план обекта е имал 2 аварийни изхода и две аварийни стълбища. Но една от тях не е била достроена, а втората е била разрушена от взрива.

Източник: http://forum-msk.org/material/news/9750876.html

 

Тази снимка (може и да е монтаж) от разузнавателен спътник, с произход от израелските тайни служби, е публикувана в английския вестник TheTimes: http://www.thetimes.co.uk/tto/news/world/middleeast/article3670109.ece

 

ИРАН ОПРОВЕРГАВА

Официален ирански представител опроверга съобщението за взрив на ядрения обект „Форду“, съобщи в понеделник иранската агенция IRNA.

По рано американският сайт WorldNetDaily (WND) позовавайки се на бившия агент на иранските специални служби Хамидрезу Закери (Hamidreza Zakeri направи правдоподобно съобщение.

Заместник шефът на Организацията по атомна енергия на Иран Сейед Шамседдин Барбруди (Seyyed Shamseddin Barbroudi) опроверга съобщението, заявявайки, че на ядрения обект “Форду” не е имало никакъв взрив.

САЩ, редица западни държави и Израел подозират Иран в разработването на ядрено оръжие под прикритието на мирни ядрени програми. Техеран и по-рано не отричаше, че обогатява уран до 20%  Но целта на обогатителния завод „Форду“ е само за увеличаване на количеството гориво, необходимо за Техеранския медицински ядрен реактор.

„Шесторката“ от международни посредници, в която влизат Русия, Великобритания, Китай, САЩ, Франция и Германия, от 2003 година съвместно с МААЕ изискват от Иран да спре дейностите по обогатяване на уран, който могат да бъдат заплаха за режима на неразпространение на ядрените оръжия.

Източник: РИА Новости

Б.Р. А тази сника е от 2009 година. Източникът е ISIS. Ако е имало взрив с разрушениея до сега да са  публикували спътникови снимки на местността. За сега на сайта им няма нищо подобно.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари