ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В скоро време Сърбия ще има най-голямото хранилище за РАО в Европа

05.11.2011

То е разположено на 14 километра от Белград в предградието Винча, съобщава местният вестник Danas позовавайки се на директора на държавното предприятие “Ядрени обекти на Сърбия” – Радоица Пешич. Строежа е изпълнен от посоченото предприятие, а е започнат от Ядрения Институт във Винча през 2007 година.

 

Новото хранилище е проектирано и изпълнено в съответствие със стандартите на ЕС, посочва вестникът.

 

“Вместимостта на новото хранилище е 8,5 хиляди варела с РАО по 200 литра всеки”, – посочва Пешич, отбелязвайки, че стоителството на хранилището струва на държавата 2,5 евро.

 

Очаква се прехвърлянето на отпадъците от старите складове да започне през 2012 година.

 

Югославските власти още през 1948 година са създали научно-изследователски ядрен институт в град Винча. Сущата година е започнало да функционира и първото хранилище за РАО, където са складирани всичките ядрени отпадъци от бившите югославски републики. Сега то е напълно запълнено, и като се има предвид преклонната му възраст, представлява реална опасност за околната среда.

 

Проблемът с натрупаните през годините РАО принуждава Сърбия да търси начин за извозването им в чужбина. Например, през декември 2010 година, съгласно договора между руските и сръбските власти, на уралския комбинат “Маяк” са били доставени 2,5 тона уран, по-рано съхранявани в хранилището край Винча.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари