ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Водещите световни учени обсъдиха дейностите с радиоактивните отпадъци (РАО) на Атомэко-2011

04.11.2011

Водещи руски и световни учени и еколози обсъдиха проблемите с РАО и облъченото ядрено гориво (ОЯГ) на петата международна конференция-изложба „Атомэко-2011″, която се проведе в Москва на 31 октомври и 1 ноември 2011 година.

 

Задачата за дейностите с натрупаните количества РАО и ОЯГ е една от най-главните в ядрената енергетика за всички страни, експлоатиращи енергията на “мирния атом”.

 

В рамките на конференцията ще се даде оценка на дългосрочната стратегия на РФ за решаване на държавните задачи в областта на дейностите с РАО и ОЯГ. Ще се проведе международен семинар на МААЕ за оценка на обемите на РАО, избор на технология и дългосрочното планиране на дейностите с РАО.

 

Специалистите от САЩ и Русия ще споделят информация необходима за сътрудничеството по “реабилитация на обектите на ядреното наследство” на двете страни.

 

На “Атомеко-2011” ще се разгледат иновационните технологии за преработване на ОЯГ, включително неводни и комбинирани технологии за преработка на ОЯГ, включително и от реактори на бързи неутрони, разработване и експлоатация на технически средства за транспортиране на ОЯГ и реализиране на програмата за връщане на ОЯГ от изследователските реактори съветско и руско производство по света.

 

На изложбата ще се представят иновационни проекти, оборудване и услуги за намаляване на вредното въздействие върху околната среда, включително при преработването на промишлени отпадъци, дейностите с РАО и ОЯГ, извеждането от експлоатация на ядрени и радиационно-опасни обекти, транспортиране на радиоактивни и опасни материали.

 

Сега в Русия се експлоатират 32 енергоблока, разположени на 10 АЕЦ с обща електрическа мощност 24,2 GW, които произвеждат около 16% от електроенергията на страната.

В европейската част на Русия делът на ядрената енергетика е около 30%, а на северозапад – 37%.

 

Организационно всички АЕЦ са филиали на ОАО „Концерн „Росэнергоатом“, който е част от ОАО „Атомэнергопром“. На върха се намира държавната корпорация „Росатом“, която е втора енергийна компания в Европа по обема на ядрените генериращи мощности, отстъпваща само на френската EDF, но в русия е на първо място по обема на производствот на електроенергия.

 

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари