ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


TEPCO моли за държавна помощ от 12 милиарда долара

04.11.2011

Компанията-оператор на авариралата АЕЦ “Фукушима-1” TEPCO е подала официално искане за предоставянето и на държавна помощ в размер на 12 милиарда долара за предотвратяване на банкрут и подпомагане на изплащането на компенсациите на пострадалото от аварията население съобщава вестник „Никкей“.

 

Искането е подадено съвместно с частен застрахователен фонд, занимаващ се с оказване на помощ, чрез изплащане на компенсации на лица, които са пострадали при аварии в ядрени обекти.

 

От своя страна, както е съобщил на журналистите министъра на икономиката и промишлеността на Япония Юкио Едано, правителството внимателно ще разгледа молбата и ще внесе съответното решение относно целесъобразността на използването на обществени средства за оказване на помощ на частна компания.

 

Вестникът цитира думите на Едано – “Аз ще реша, дали планът за развитието на компанията е достатъчен за осигуряването на по-нататъшното развитие на ТЕРСО и за предоставяне на съответните парични компенсации на лицата пострадали от аварията”.

 

За възмездяване на щетите на жителите на страната, напуснали домовете си вследствие на аварията в АЕЦ “Фукушима-1”, TEPCO ще трябва да изразходва около 15 милиарда долара до края на текущата финансова година , която завършва на 31 март 2012.

 

Възстановителните разходи и загубите от намаляване на цената на активите могат да достигнат до 34,1 милиарда долара. През следващите години разходите за компенсации се осеняват на 11,6 милиарда долара ежегодно.

 

Както вече беше съобщено ТЕРСО ще трябва да съкрати разходите си с 32,5 милиарда долара и да освободи 7,4 хиляди от сътрудниците си през следващите 10 години за да избегне банкрута.

Освен това, компанията няма да има право да увеличава продажните цени на електроенергията, до като не съкрати разходите си до указаните от правителството нива.

За икономия на средства държавата призова TEPCO да намали компенсациите при пенсиониране на сътрудниците, а също така да се ореже или изобщо отмени изплащането на дивиденти. 

 

TEPCOза изминалата финансова година, която завърши на 31 март, има рекордни за цялата си история загуби от 15 милиарда долара, докато предишната финансова година е била на печалба от 1,5 милиарда долара.

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари