ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Нова централа ли е седми блок на АЕЦ “Козлодуй”?

20.01.2013

Как ДСБ обърнаха палачинката

 

 

На срещата на обществеността на Козлодуй с ИК на депутата Иван Иванов за разясняване позицията и по Референдума беше мощно лансирана тезата, че ако се гласува с ДА това означава НЕ за АЕЦ “Козлодуй”.

Отначало тезата беше, че седми блок на АЕЦ “Козлодуй” не е нова ядрена централа и трябва да се гласува с НЕ за да се спре окончателно проекта “Белене”.

Прочетете внимателно фрагментите от изказванията на Иван Иванов, от които излиза, че седми блок няма статут на нова АЕЦ и ги сравнете с казаното от Иван Костов. Той е категорично на противоположната позиция.

 

Иван Иванов –Приоритет номер 2 е инсталирането на нова, седма ядрена мощност в АЕЦ “Козлодуй”. Защо в Козлодуй, защото цялата техническа, социална и транспортна инфраструктура чрез вас, чрез пътищата , чрез цялата електроенергийна система…Номер 2 е именно строителството на седми блок за развитието на ядрената енергетика на България…

По отношение на седми блок единственото, което се прави в момента е предварителното проучване. След което, правителството, ако иска да проведе прозрачна процедура, трябва да проведе международен търг…

 

Притиснати от въпросите на присъстващите за цената на седми блок и на електренергията от него, а и  къде ще се продава тока щом като за беленския няма пазар – накрая изплюха камъчето:

 

Иван Костов – Когато се подадат офертите на кандидатстващите фирми, там ще има цена…Трябва да има много сериозен стратегически инвеститор, това е начина.

Къде ще се реализира електроенергията от седми блок – тука отговорът е лесен. Много е просто, ако има стратегически инвеститор – това означава, че има собственик на централата, който се ангажира да произвежда и продава ток. Това е негова работа!    

Какво казва АЯР 

Агенцията за ядрено регулиране е единственият орган, който е в състояние правомерно да тълкува въпроса “Какъв статут ще има седми блок на АЕЦ “Козлодуй”, ако бъде построен”? Предлагам ви официалното становище на АЯР:

 

В тази връзка са възможни следните основни хипотези:

Новосъздадената проектна компания да продължи да участва в лицензионния процес като самостоятелно юридическо лице и да стане отделен оператор на бъдещото ядрено съоръжение. В тази хипотеза новото ядрено съоръжение ще бъде обособено като отделна ядрена централа с отделен собственик, отделна от АЕЦ “Козлодуй” площадка, физическа защита, аварийно планиране и др.

С оглед бъдещото развитие на проекта и фактическото развитие на правоотношенията са нормативно допустими варианти за обединяване на “АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД и АЕЦ “Козлодуй” ЕАД, при което 7-ми блок да стане част от ядрената централа в Козлодуй, с обща площадка, физическа защита, аварийно планиране и др.

 

Б.Р. Аз само ви давам информацията, такава – каквато е.

Как ще гласувате на Референдума сами ще решите.

Tags: , ,

One Response to Нова централа ли е седми блок на АЕЦ “Козлодуй”?

  1. Сергей on 20.01.2013 at 21:38

    Была же новая площадка, под АЭС „Белене“. И оборудование изготавливалось. Когда увидел планы вывода базовой генерации в Болгарии, решил, что показалось мне. Кто будет снабжать электроэнергией производства, граждан? По материалам короткого документального фильма: „Истина об АЭС „Белене” http://www.youtube.com/watch?v=2skiAEu8kHE…be_gdata_player

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари