ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Белене” – новините от последния месец

02.09.2011

Важна е силата на закона, а не законът на силата, казва министърът на икономиката, енергетиката и туризма в интервю за в. „24 часа”, публикувано на сайта на правителството.

Предлагаме Ви фрагмент от него.

Кой е начинът, изгоден за държавата?

И премиерът, и аз смятаме, че няма смисъл накрая да си разменим парите, но да сме извадили от тях няколко милиона за юридически хонорари и такси. Здравият разум изисква нещата да бъдат уредени без намесата на съда.

Можем ли да говорим вече за резултати от работата на консултанта HSBC за „Белене“?

За първи път от началото на този проект се работи системно, с ясни цели. Очакваме, когато завършат работата си през есента, да имаме налице отговор за колко трябва да се продава електроенергията от централата, за да бъде тя печеливша за акционерите си, основният от които е НЕК. Това зависи от условията за финансиране и цената на изграждане. И второ – ще видим пазарния анализ за бъдещите ценови равнища. При всяко положение, за да бъде рентабилна за акционерите си, цената на електроенергията от АЕЦ „Белене“ ще бъде не с проценти, а с пъти по-висока от тази на „Козлодуй“. Не е изключено да се доближи до тази от вятърните централи.

Ако руснаците влязат като собственици, те нямат изгода цената на еленергията да е толкова висока.

Ако те поемат пазарния риск, ако не очакват никакви гаранции за изкупуване, което периодично повдигат като въпрос, въпреки че сме заявили позицията си, тогава имат интерес да се произвежда на най-ниска себестойност. Но това са опростенчески твърдения и изводи. Нещата са далеч по-сложни. Днес например четох, че някой, който се нарича патриот, питал какво ще правим, когато през 2019 г. затворим „Козлодуй“. Изобщо не трябва да се помисля, камо ли да се говори, че ще затворим блоковете в 2019 г. Нашият национален проект в енергетиката в момента се казва успешно удължаване на лиценза на пети и шести блок. Това е възможно най-печелившият ни проект.


Българска Национална Телевизия, 15.08.

Очаква се НЕК да отговори на предложението, направено от руската компания „Атомстройекспорт“, за отсрочка на преговорите за строежа на АЕЦ „Белене“.

Запитването с искане да се удължи срокът на споразумението до 1 декември дойде миналата седмица от руската компания – изпълнител на проекта. В него се настоява Националната електрическа компания да разгледа тази възможност. До този момент само българската страна е искала отсрочка на проекта. В НЕК е получен проект на Допълнение 14 за изграждане на АЕЦ „Белене“. В искането се казва, че е „подготвено в съответствие с „пътната карта“ по реализацията на централата.

В началото на юли беше подписано последното 13-то допълнение към документа, което изтича в края на септември. Според него на практика проектът е замразен. До есента обаче двете страни трябваше да се споразумеят по цената и параметрите на основния договор за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на бъдещата ядрена централа. Всичко това става на фона на други преговори, по взаимните претенции на двете компании. „Атомстройекспорт“ настоява за 58 млн. евро, а НЕК за 61 млн. евро.
„Пътната карта за Белене” не може да бъде оформена като документ с правни последствия


НЕК

В писмо до „Атомстройекспорт”относно предложената от руската страна в началото на август „Пътна карта за Белене”, НЕК заявява, че се надява продуктивните дискусии във Финансовата работна група да бъдат възстановени, както това предвижда Споразумение 13.

В този смисъл първоначално посочения от НЕК срок 1 септември 2011, в който да бъдат договорени подробни графици и срокове за движението на проекта Белене, вероятно няма да бъде спазен. Причината е по- затруднената работа на Финансовата работна група, поради забавяния на „Атомстройекспорт”. Постигането на окончателно споразумение и подписване на договор за АЕЦ „Белене” зависят от резултатите в преговорите на работната група. Ключовите събития от които зависи движението на проекта са: завършване на пазарните проучвания, проучване на риска и разходите по проекта, както и окончателно уточняване на финансирането и неговите параметри.


НЕК

На 16 август изтече срокът, даден от НЕК ЕАД на руската компания ЗАО Атомстройекспорт (ЗАО АСЕ) да оттегли иска си срещу българската електрическа компания.

В края на миналата седмица след преговори в София НЕК ЕАД изпрати официално писмо на Росатом и ЗАО АСЕ с предложение за уреждане на претенциите между страните и развитието на проекта АЕЦ Белене. Важна предпоставка за продължаване на работата по проекта в конструктивен дух бе в срок до 16.08.20011 г. ЗАО АСЕ да оттегли всички свои искове, по които е образувано дело пред Арбитражния съд към Международната търговска палата в Париж. До края на месец септември 2011, в дух на добра воля, страните да изработят график за уреждане на взаимните си финансови претенции, се казва още в предложението на НЕК. Освен това, сформираните на 13 юли 2011 г. финансови работни групи ще продължат работата си в оперативен порядък.

До 16 август ЗАО АСЕ не изпрати отговор за оттегляне на иска си. НЕК ЕАД изразява загриженост, че такъв подход от страна на АСЕ не е от полза за развитието на проекта. На свой ред НЕК ЕАД е принудена да предприеме действия за защита на своите интереси. На 17.08.2011 г. компанията изпрати писмо до Арбитражния съд в Париж, с което поиска срок до 15 октомври, за да се запознае в детайли с документацията по делото. През следващата седмица НЕК ЕАД ще представи адвокатската кантора, която ще защитава интересите й в Париж. Едновременно с това компанията е във финална фаза по подготовка на документацията за завеждане на свой иск срещу руската страна пред Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева през септември.

Заведеният от ЗАО АСЕ иск може да компрометира както взаимоотношенията между страните, така и проекта АЕЦ Белене като цяло, се казва в писмото на НЕК ЕАД до руската страна. В този смисъл, за нас оттеглянето на иска на база на нашите предложения, щеше да бъде доказателство, че ЗАО АСЕ има интерес от по-нататъшното реализиране на проекта.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари