ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – НИЦ «Курчатовский институт» – необходим е каталог на атомните централи

20.01.2013

Всички държави, произвеждащи ядрени електроцентрали трябва да се договорят за единни стандарти. Като е в космоса, където успяхме да създадем международна космическа станция, която е построена от всички заедно. Която посещават американски, руски и европейски кораби, – казва директорът на НИЦ «Курчатовский институт» Михаил Ковалчук. Той участва в икономическия форум Егор Гайдар, проведен в Москва от 16 до 19 януари.

 “Ние трябва да разбираме най-главния на днешно време енергиен тренд. Ние дискутирахме, че устойчивото развитие е свързано с производството на достатъчно енергия. И, колкото повече светът се развива, все повече и повече части от света увеличават енергопотреблението – енергията не стига. При това положение безалтернативна на развитието на въглеродната и хидроенергетиката е само ядрената енергетика. Това е очевидно за всеки човек, доколкото алтернативните енергийни източници за сега не са в състояние да решат тези проблеми, които се решават с помощта на въглеродната и ядрената енергетика.

Затова възниква въпросът за разширяване на ядрената енергетика. От тук възниква и въпросът за рязко повишаване на безопасността и. Ние трябва да знаем, че всяка технология е опасна. Ние знаем, какво е това техногенна катастрофа. Затова въпросът за безопасността на енергийните обекти, на първо място, ядрените, доколкото става дума за разширяване на сферата на влияние на ядрената енергетика, стои на първо място.

В следчернобилския период в нашата страна, в Курчатовския институт, в “Росатом” се отделя огромно внимание на повишаването на безопасността. Беше създаден Институт по безопасност на ядрената енергетика. Аз и на вас ще кажа, че на централите, които сега русия строи в Куданкулам, в Тайшан, в Индия и в Китай, за първи път в света се използват уловители на стопилката, чрез които да се избегнат последствията от тежки аварии, като тези на Чернобил. Атомните електроцентрали сега представляват свръх-сложни, но и свръх-безопасни обекти.

Но има друг въпрос. Последни поколения ядрени електроцентрали строим ние, строи Франция, строят САЩ. Всеки ги прави по своему. Всички централи са по различни стандарти. И, от наша гледна точка, отдавна има необходимост от стандартизация. Ако трябва да кажем, без да обсъждаме политическите и икономически детайли, става дума за следното. Трябва да се създаде някакъв център и да се направи единен проект за ядрени електроцентрали, каталог, започвайки от десетки kW и завършвайки с мощности от хиляди MW. Това трябва да е каталог, който да се предлага на потребителите от името на всички разработчици. Тогава всички централи ще бъдат стандартизирани от гледна точка на обслужването им, извеждането им от експлоатация, не дай боже, аварии и така нататък. Това е много важно!

В космоса, всичко това сме минали заедно, отначало беше полета «Союз-Аполо», имаше общ стандарт. А сега има международна космическа станция, която е създадена от всички заедно, всички летят до там, американски, наши, европейски кораби, стиковат се… С такива стъпки трябва да се започне и в ядрената енергетика. Това е един от пътищата. А вторият път – това е спазването на режима на неразпространение, доколкото става дума за опасни технологии с двойно предназначение, от гледна точка на тероризма и така нататък”.

Източник: http://rus.ruvr.ru/2013_01_17/exvideo-Mihail-Kovalchuk-Nado-sozdat-edinij-proekt-katalog-atomnih-stancij/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19