ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай – AP-1000 – тренажор за обучение операторите

20.01.2013

 

Нови тренажори, копие на блочния щит за управление (БЩУ), ще се използват за обучение на операторите на блоковете с AP-1000, които сега са в стадии на строителство на площадките на АЕЦ  Sanmen и Haiyang в Китай. Първата група оператори ще започнат подготовката до края на тази година. 

Тренажорите, доставяни от GSE, се монтират в помещения, които са пълни копия на БЩУ на енергоблоковете в Sanmen и Haiyang. Цялото оборудване напълно ще отговаря на това, което ще се монтира в реалните щитове за управление на енергоблоковете.

До сега 34 инструктор-оператори на AP-1000 са започнали обучение на тренажора на площадката на АЕЦ Sanmen, съобщават от Westinghouse.

Подготовката им с продължителност 18 месеца ще завърши с изпит за получаване на лиценз пред Китайската Национална администрация по ядрена безопасност през ноември тази година.

След като вземат успешно изпитите, те ще станат първите в света оператори на ядрен енергоблок с AP-1000.

Планира се следващата група от 36 души да завърши обучението си в Sanmen един месец по-късно.

Очаква се първата група от потенциални оператори да започне подготовка на тренажора в Haiyang през следващите няколко месеца.

Westinghouse и партньорите и Shaw Group получиха разрешения за строеж на четири енергоблока с AP-1000 в Китай: по два на площадката Sanmen в област Zhejian и на площадката Haiyang в провинция Шандун. Първото беше дадено през септември 2007 година за първи блок на АЕЦ Sanmen. Планира се пускането му в експлоатация да стане през 2014 година, а на останалите  до 2016 година.

Освен строящите се в Китай 4 енергоблока с AP-1000, още 4 ще бъдат построени в САЩ: два на площадката Vogtle, щат Georgia и два на VC Summer в South Carolina. 

Фирмата GSE вече има сключени договори за доставка на тренажори за тези централи. Блоковете на АЕЦ Vogtle се очаква да влязат в експлоатация през 2016-2017 година, а на VC Summer през 2017-2018 година.

Източник: http://www.world-nuclear-news.org/NN-First_AP1000_operators_get_training-1101134.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари