ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Открита е уникална снимка на ядрената гъба над Хирошима

17.01.2013

 

На черно-бялата снимка, направена на 6 август 1945 година, ясно се вижда ядрената гъба, разпадаща се на две части.Документалното свидетелство за страшните последствия от бомбардировката на японския град Хирошима е било намерено в подбрани вестникарски статии, съхранявани в архива на началното училище Хонкава.

Снимката е направена на около 10 километра от епицентъра на взрива 20-30 минути след взрива на атомната бомба “Малката”. Авторът на снимката е успял да запечати момента, когато ядрената гъба, издигайки се над Хирошима се е разделил на долна и горна част.

Според изданието Kyodo News, историците са знаели за съществуването на тази снимка и са я търсили. Сега търсенето се е увенчало с успех. Б.Р. Благодаря на редовния читател на сайта Росен за линка към оригинала на снимката: http://english.kyodonews.jp/photos/2013/01/203000.html

Бомбардировките на японските градове Хирошима и Нагасаки са извършени от американските ВВС на 6 и 9 август 1945 година, на завършващият етап на Втората световна война. Като официална цел е посочена ускорената капитулация на Япония. На 6 август 1945 година американският бомбардировач B-29 Enola Gay под командването на Пол Тибетс хвърли над Хирошима атомната бомба “Малката” с тротилов еквивалент 13-18 килотона.

На 9 август 1945 година над Нагасаки от бомбардировача B-29 Bockscar под командването на Чарлз Суини е хвърлена атомната бомба “Дебелата”.

На 15 август 1945 година Япония обяви капитулация. Документът, чрез който формално завършва Втората световна война е подписан на 2 септември 1945 година.

Жертвите на бомбардировките се изчисляват на 90-166 хиляди души в Хирошима и от 60 до 80 хиляди в Нагасаки.

Източник: Вечерняя Москва

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари