ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


И в Козлодуй гражданите не си плащат редовно за топлото

17.01.2013

 

Отоплителната централа има 1 500 битови длъжници, които дължат общо 750 000 лева. Това са абонати, които не са плащали за парно, а срещу голяма част от тях атомната електроцентрала е завела искове.

„Повечето от делата ги печелим, с изключение на тези, които са изтекли по давност“, информира Илияна Карамфилова – ръководител управление „Правно” в централата.

Образуваните дела от частен граждански характер са над осемдесет, а над четиристотин са изпълнителните дела, като от тях 311 са заведени след 2009-та година. Петнадесет от частните дела са прекратени поради смърт на лицето, което е длъжник. 70 на брой са юридическите лица, които също не са се разплатили с отоплителната централа.

Общата стойност, която дължат фирми и институции, се равнява на 216 000 лева. „Десет от организациите са на бюджетна издръжка, но към тях проявяваме определена търпимост и толеранс, като ги изчакваме, иначе с останалите, когато изпратим покана за доброволно плащане, повечето се издължават“, каза Илияна Карамфилова.

Само 60 от юридическите лица дължат сума от 90 000 лева. В практиката рядко се стига до искови молби срещу частни фирми и държавни учреждения, казва Карамфилова.

Много често се налага да се въвеждат схеми за разсрочено плащане, което облекчава донякъде длъжниците. Значителна част от тях са неработещи в атомната електроцентрала.

Източник: http://www.kozloduy-bg.info/index.php?p=news&aid=8861

Б.Р. Изглежда това е болест на българското общество. В Козлодуй цените на топлинната енергия са много по-ниски от останалите градове на страната (45 лева/MWh) и са напълно по възможностите на населението. Това не пречи на ¼ от абонатите да не си плащат сметките навреме. Ситуацията, може би, щеше да е още по-сложна ако на работещите в централата сумите не се удържаха по ведомост.

Tags: ,

One Response to И в Козлодуй гражданите не си плащат редовно за топлото

  1. Недьо on 17.01.2013 at 17:47

    Икономиката – икономична, дело на всички!

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари