ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Монтираха купола на контейнмънта на първи блок на АЕЦ Taishan в Китай

03.11.2011

В специално съобщение за пресата групата AREVA съобщава, че е монтиран куполът на контейнмънта на строящия се първи енергоблок (с реактор EPR) на АЕЦ „Taishan“ в Китай.

 

Това се случва две години след изливането на първия кубически метър бетон от строежа на блока.

 

Операцията е отнела половин ден. За нейното изпълнение е използван един от най-мощните подемни кранове в света. Стоманеният купол с тегло 240 тона е повдигнат на височина 70 метра, след което е поставен върху реакторното здание с височина 44 метра, напълно покривайки го отгоре.

 

Следващият етап от работата е херметизацията на купола. Той ще бъде заварен на мястото на прилягането му към сградата, а после допълнително ще бъде фиксиран със 7000 тона бетон.

 

АЕЦ “Taishan” е нова площадка в Китай, на която ще бъдат построени два блока с френски реактори EPR. Официалната дата за започване на строежа на първи блок е 28 октомври 2009 г. Плановите дати за пускането на първи и втори блок в експлоатация са съответно 2013 и 2015 г.

 

Френската компания EDF държи 30 % от акциите на съвместното предприятие „Taishan Nuclear Power Joint Venture Co.“, създадено за строителство и експлоатация на централата. Групата AREVA е основен доставчик на оборудването на ядрения остров.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари