ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Реакторът на втори блок на АЕЦ “Фукушима-1” може да достигне до критично състояние

02.11.2011

Компанията TEPCO информира пресата за възможно възникване на критично състояние в реактора на втори блок на АЕЦ „Фукушима Дайичи“, но изключва възможността за сериозен критичен инцидент в централата.

Признакът, свидетелстващ за възможно критично състояние в блока, станала появата във въздушните проби на изотопите на ксенона 133Xe и 135Xe, образуващи се в хода на реакциите на делене.

Тези изотопи са с кратък живот. Периодът на полуразпад на 133Xe е 5,247 денонощия, а на 135Xe – 9,14 часа. Това означава, че концентрациите на ксенон, образували се при работа на реактора преди аварията, вече не би трябвало да съществуват.

Компанията ТЕРСО е поискала от японската агенция по атомна енергия повторен изотопен анализ за потвърждаване на получените резултати от взетите проби.

Прес-службата на ТЕРСО отбелязва, че критичност в реакторите на авариралите блокове на Фукушима може да възникне “временно или частично”. Обаче енергията, освобождаваща се при това, не е достатъчна за съществено разгряване на реактора и повишаване на налягането в него.

Тази сутрин във реактора на втори блок е подадена борна киселина за снижаване на реактивността на системата и предотвратяване на образуването на локални критични маси.

Tags:

One Response to Реакторът на втори блок на АЕЦ “Фукушима-1” може да достигне до критично състояние

  1. glavnyBG on 03.11.2011 at 10:45

    Главный редактор „Атоминфо“ Александр Уваров напомнил, что о возможных СЦР на японской АЭС стали говорить с самого начала процесса по ликвидации последствий аварии.

    „Об этом говорили много, и японские эксперты, и иностранные, и специалисты МАГАТЭ. Никаких значимых последствий от СЦР не будет. Ведь важен не сам факт СЦР, а количество выделяющейся в реакторе энергии.

    Продолжительность реакции будет небольшой. Это не тот повод, по которому стоит волноваться, на АЭС „Фукусима-1″ есть много других причин, вызывающих беспокойство“, – сказал он.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари