ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна за сега няма намерение да експлоатира руското ядрено гориво ТВСА-12

02.11.2011

Украйна засега няма намерение да експлоатира в своите атомни централи руското модернизирано ядрено гориво ТВСА-12, производство на компанията „ТВЭЛ“, съобщава източник от правителството пред Украинската независима информационна агенция “Новости”.

 

По неговите думи, компанията „ТВЭЛ“ вече нееднократно е представяла технико-икономическа обосновка (ТИО) за използването на това гориво в украинските АЕЦ, обаче от НАЭК «Энергоатом» са я намирали за неубедителна. Специалистите от украинския ядрен оператор, които са прегледали технико-икономическата обосновка, не са видели в нея явни конкурентни преимущества в сравнение с използваните понастоящем в украинските АЕЦ модификации на касетите ТВСА.

 

В тази връзка, събеседникът на агенцията отбелязва, че не може да се говори за начало на опитна експлоатация на това гориво в централите още през 2012 г.

 

“През 2012 г. това гориво със сигурност няма да се зарежда в нашите централи”, – заявява източникът.

 

По-рано «Энергоатом» и руската „ТВЭЛ“ са допускали, че през 2012 г. в Украйна може да бъде заредена първата партида от горивото ТВСА-12 в количество от 42 топлоотделящи касети. Опитната партида гориво било планирано да бъде заредена в шести блок на Запорожката АЕЦ. Освен това, не е била изключвана възможността производството на касети модификация ТВСА-12 да бъде усвоено за в бъдеще от завода за производство на ядрено гориво в Украйна, строителството на който се планира от държавния концерн «Ядерное топливо» съвместно с горивната компания «ТВЭЛ».

 

Касетите ТВСА-12 спадат към четвъртото поколение касети. Конструкцията им се състои от унифицирана глава, 12 дистанциращи решетки с усилен каркас и антивибрационен филтър.

 

Височинната на горивния стълб е 3680 мм, диаметърът на таблетките 7,8 мм, като няма централен отвор. Количеството на уранов диоксид в касетата е 568,4 кг. Има два варианта на топлинни цикли – 3х510 или 5х333 ефективни денонощия.

 

Според оценката на „ТВЭЛ“,преходът към този вид касети трябва да обезпечи увеличението на продължителността на горивната кампания с 8 % или намаляване на количеството на горивни касети за презареждане с 10 %, или намаляване на обогатяването на касетите за презареждане със 7 %.

Tags: , ,

3 Responses to Украйна за сега няма намерение да експлоатира руското ядрено гориво ТВСА-12

 1. Krasimir Yordanov on 29.02.2012 at 10:29

  Здравейте,
  Бихте ли дали link към оригиналното съобщение?

  • Красимир Христов on 29.02.2012 at 13:34

   Украина пока не намерена эксплуатировать российское ядерное топливо ТВСА-12 – источник
   http://www.atomnews.info/?T=0&MID=1&JId=50&NID=2340

   Явно въпросителните за предимствата са били повече от достатъчни.

 2. Красимир Христов on 29.02.2012 at 14:14

  За разлика от АЕЦ „Козлодуй“ –
  Там засега не са актуални нито 104%, нито 18 месечен горивен цикъл.
  ТВС-А напълно ги устройват. Още повече, че при внедряването на горивото на Уестингхауз, само ТВС-А са годни (доказани) за съвместно зареждане на АЗ.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари