ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Според експертите демонтажа на реакторите на “Фукушима-1” ще продължи минимум 30 години

02.11.2011

Такава прогноза има в доклада на японската правителствена комисия по въпросите на ядрената енергетика, който беше публикуван тези дни в Токио.


Според експертите на комисията сега основната задача е студеното спиране на трите проблемни енергоблока. В момента специалистите са успели да свалят температурата в реакторите до необходимото ниво (по-малко от 100оС), а самото спиране ще бъде окончателно реализирано да края на годината.
 
След това, съгласно прогнозите на специалистите, през следващите три години ще започне работата за изтегляне на отработилите горивни касети от басейните за отлежаване на горивото, разположени над реакторите.

 

Най-сложната част от операциите по ликвидиране на последствията от аварията (ЛПА) на АЕЦ “Фукушима-1” – изтегляне на разтопилото се ядрено гориво от реакторите, може да започне след не по-рано от десет години.
 

Експертите подчертават, е посочените срокове са предварителни. Изпълнението на поставените задачи в срок ще зависи от редица фактори, в това число и от развитието на технологиите в областта на ядрената безопасност.

Доклада на комисията по въпросите на ядрената енергетика ще стане основа за създаване на дългосрочен план за ликвидиране на последствията от аварията на АЕЦ “Фукушима-1”.

 

Източник:  Euronews

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари